5 דברים שכדאי לדעת על תקופות מיתון

5 דברים שכדאי לדעת על תקופות מיתון

5 דברים שכדאי לדעת על השקעות בזמן מיתון

לתקופת מיתון ישנם מספר מאפיינים. אחד מהם הוא שעליית הריבית נוטה להקדים מיתון וזה בדיוק המקום בו שאנחנו נמצאים עכשיו

אם אתה רוצה להבין היום, אתה צריך לחפש אתמול” (pearl buck), או לפחות כך הפתגם אומר. וכרגע, עם אי הוודאות ודאגות המיתון החיפוש את אתמול נראה דווקא רעיון טוב. האנליסטים של דויטשה בנק עשו בדיוק את זה, הם בחנו את היסטוריית השווקים 170 שנים לאחור וניתחו מה היה בעבר שעשוי לספר לנו גם על ההווה.
להלן מספר נקודות מעניינות מהדוח ודברים שכדאי לדעת על תקופות מיתון.

ריבית ארצות הברית
ריבית ארצות הברית. גרף חודשי מאת TradingView

1. העלאות ריבית בדרך כלל קודמות למיתון

כשזה מגיע להצתת מיתון, לאף אחד אין יותר כוח אש מאשר לבנקים מרכזיים, ויש המון מחקרים שמגבים את הטענה הזו. להעלאת הריבית שהם מבצעים יש השפעה עצומה על הצמיחה או ההתכווצות של הכלכלה. כשהריבית בארה"ב עולה ב-1.5 אחוז בשנה אחת או ב-2.5 אחוז במהלך שנתיים, יש סיכוי די טוב שיתרחש מיתון בשלוש השנים הקרובות, במיוחד כשמדובר בארה"ב. מאחר שהריבית בארה"ב עלתה ביותר מ-5 אחוז בתוך פחות משנתיים, מבחינה סטטיסטית, אנחנו לא צריכים להיות מופתעים יותר מדי אם יתרחש מיתון.

2. מיתונים בדרך כלל לא נמשכו הרבה זמן

החדשות הטובות הן שמיתונים בדרך כלל לא נמשכים הרבה זמן. הניתוח של קפיטל גרופ של 11 מחזורים כלכליים מאז 1950 מצביע על כך שמיתונים נמשכים בדרך כלל בין חודשיים לשנה וחצי והממוצע עומד על כ-10 חודשים. המבחן האמיתי יקרה עם המיתון הבא, כי כרגע, לא בטוח שהכלכלה תוכל להתמודד עם מיתונים בצורה כה מהירה כפי שהם עשו מאז שנות ה-80.

3. מיתון הוא לא בהכרח דבר רע

מיתון זה מצב כואב אך הוא לא דבר רע בכלל. חלק מהצמיחה הכלכלית החזקה ביותר התרחשה כשמשברים קרו באופן טבעי ותכוף יותר. מיתונים מתרחשים מסיבות שונות, בדרך כלל בגלל שהכלכלה יוצאת מאיזון וצריך לאזן אותה מחדש. מדובר בתקופה שקשה לעבור אותה, אבל למעשה מסתבר שזה סוג של "טיהור" שמתרחש לפני הפריחה הכלכלית הבאה. חלק מהצמיחה הכלכלית הטובה ביותר התרחשה כאמור לאחר מיתונים שקרו באופן טבעי ותכוף יותר.

אם ניקח לדוגמא את ארצות הברית, היו לה הכי הרבה עליות ומורדות מבין שבע הכלכלות המתקדמות הגדולות במאה האחרונה. אבל, הייתה לה גם את הצמיחה הכלכלית החזקה ביותר וזה משום שמיתון יכול למעשה לפנות מקום לתעשיות חדשות לשגשג. כשאין מיתון, יש סיכון שסקטורים לא יעילים ישארו בסביבה ויגררו את כל המערכת למטה.

4. לבנקים המרכזיים יש היום פחות גמישות לנהל מיתונים

למרות העובדה שהמיתון אינו דבר רע, רוב הממשלות רואות בהם אסונות גדולים שיש להימנע מהם בכל מחיר. התפיסה הזו הובילה לכמה פעולות די אגרסיביות של הפדרל ריזרב שרוצים לעשות כל מה שהם רק יכולים כדי להפוך את המיתונים לקצרים ולא כואבים.

אבל יש נקודה שבה זה מתחיל להיות מסובך, כי רוב המדינות צברו המון חובות וזה לא משאיר מקום רב או גמישות לאנשים ולממש לותלהתמודד עם קשיים כלכליים שצפויות להגיע בהמשך הדרך. כלומר, עליית הריבית מייקרת את ההלוואות והאינפלציה שעדיין עולה עלולים לגרום לחוסר יציבות מבחינה כלכלית בשנים הבאות.

5. מגזרים עם תשואות דיבידנד גבוהות ואיגרות חוב מתפקדים בצורה הטובה ביותר בזמן מיתון

בזמני מיתון קשה להשקיע. כי למעשה, לעיתים קרובות בתקופות מיתון השווקים הם דוביים. אבל הנה עובדה מעניינת: מניות בדרך כלל מתחילות לרדת כשישה עד שבעה חודשים לפני שהכלכלה צוללת, ולעתים קרובות הן מתאוששות לפני שהתמונה כולה מתבהרת.

ההסטוריה מצביעה על כך שיש כמה סקטורים שנוטים לתפקד היטב במהלך מיתון. למשל, מגזרים הגנתיים עם תשואות דיבידנד גבוהות, כמו מוצרי צריכה ושירותים, נוטים לעלות על השוק הכולל. חלק מהתשואות הטובות ביותר מתרחשות כשהכלכלה נמצאת במגמת עלייה לאחר צניחה בשוק. אז במקום לשבת בצד עד שיעבור זעם, יכול להיות חכם יותר להישאר מושקע ולשקול את אסטרטגיית ממוצע עלות הדולר – כלומר, השקעה של סכום כסף קבוע בפרקי זמן קבועים ללא קשר לתנאי השוק משום שהאסטרטגיה הזו יכולה לעזור למשקיע להשיג יותר מהמניות שהוא רוצה במחירים אופטימליים. וזה מבטיח שכשהשוק חוזר למעלה, המשקיע ישאר עם רווחים.

במצב של כלכלה לא וודאית, גם איגרות חוב מביאות קצת יציבות לתיק ההשקעות. אמנם בשנת 2022 הדברים עבדו אחרת ואיגרות חוב לא באמת היוו מקלט בטוח במהלך הכאוס בשווקים. אבל היסטורית, אג"ח באיכות גבוהה הפגינו חוסן כששווקי המניות נפלו.

אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי על בסיס הפרשנות המופיעה בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.

מעוניין להתחיל לסחור ולהשקיע ולנצל את תקופת המיתון? הצטרף אלינו היום ותתחיל להנות ממערכת המסחר העצמאי בבורסה הטובה בעולם עם עמלות המסחר האטרקטיביות בישראל.

0 – דמי ניהול.
0 – דמי החזקה.
0 – דמי טיפול בדיבידנד.

רק 1 סנט למניה, מינימום $1 לעסקה.

דילוג לתוכן

    פתיחת חשבון

    מאשר קבלת חומר פרסומי ושיווקי מחברת עלית פלטפורמס בעמ ו/או או כל צד ג מטעמן ו/או או הקשור אליהן