איך להשקיע כמו ביל אקמן

איך להשקיע כמו ביל אקמן

איך להשקיע כמו ביל אקמן

גישת ההשקעות המנוגדת שלו משכה הרבה מתנגדים, אך בכל זאת, אדם לא הופך למיליארדר מבלי לעשות משהו נכון

"הבחור הזה הוא לוזר גדול". כך כינה קארל איקן את המשקיע המיליארדר ביל אקמן בסכסוך המפורסם ביותר בוול סטריט. והאמת היא שגישת ההשקעות המנוגדת שלו משכה הרבה מתנגדים. אבל יש הרבה מה ללמוד ממנו כי בכל זאת, אדם לא הופך למיליארדר מבלי לעשות משהו נכון.

ביל אקמן הוא המייסד והמנכ"ל של חברת ההשקעות Pershing Square Capital Management. ובמהלך עשרים השנים האחרונות הוא בנה לעצמו שם של אחד המשקיעים הבוטים והעקשנים ביותר בוול סטריט, כשהוא בוחר השקעות מסוכנות יחסית. ולמרות שלא כל ההשקעות שלו הצליחו, בסך הכללי הוא דיי הצליח – והעניק למשקיעים שלו תשואה של 635% מאז 2004.

ביל אקמן

איך הוא הצליח לעשות זאת? 

למעשה, פילוסופיית ההשקעות של ביל אקמן אינה שונה בהרבה מזו של וורן באפט, וזה לא מפתיע, כי הרי שניהם מתארים את הספר של בן גרהם "המשקיע הנבון" כבעל ההשפעה הגדולה ביותר על החשיבה שלהם. אקמן הוא "משקיע ערך". הוא מחפש חברות טובות שקשה להתחרות בהן, והשווקים מעריכים אותן בחסר. לאחר מכן הוא מחזיק אותן לאורך זמן כשהערך שלהן עולה. עם זאת, אקמן נותן טוויסט משלו לגישה של באפט: בכך שהוא מגדיר עצמו כ"משקיע אקטיביסט".

מהי השקעה אקטיביסטית? 

אקמן לא קונה מספר מניות של החברות שבהן הוא משקיע, אלא כאשר הוא מבצע השקעה הוא עושה זאת בכך שהוא קונה נתחים גדולים, ולעתים קרובות הוא הופך להיות בעל המניות הגדול ביותר של העסק שבו הוא משקיע. זה משהו שנותן לו השפעה ושליטה גדולה על ההשקעות שלו: הוא מסוגל לקבל מושבי דירקטוריון, לכוון את ההנהלה של העסק לכיוון מסוים שמועדף עליו, ובדרך כלל להשתמש בכוח הפיננסי שלו כדי לכופף חברות דיי כרצונו. 

ללמוד כיצד משקיעים המאסטרים יכולה להיות דרך מצוינת לשפר את ההשקעה שלך 

ביל אקמן הוא כתובת טובה ללמידה. הוא מתנהל בשקיפות לגבי מה שהוא עושה ואיך הוא עושה את זה. וגם כשהוא מפשל, הוא מסביר מה הוא למד ומה הוא הולך לשנות. וכולם יסכימו איתנו שעדיף ללמוד מהטעויות שלו מאשר מהטעויות של עצמך, לא?

דוגמא להשקעה מנוגדת שביל אקמן עשה

אומרים שביל אקמן חזה את המיתון האחרון? אז בערך. בתחילת שנות ה-2000, אקמן התחיל להשקיע בחברה בשם MBIA. החברה הזו הייתה אחת הגדולות של וול סטריט בזמנו: חברה בלתי ניתנת לערעור עם דירוג אשראי מהשורה הראשונה. MBIA הייתה בעסקי הביטוח וכשבנקים רצו לקנות אג"ח שהיו בסיכון למחדל, הם היו הולכים ל-MBIA, שתבטיח לכסות את האג"ח למקרה שיפסיקו לשלם.

ביל אקמן התחיל לחקור את MBIA, על פי הדיווחים קרא 140,000 דפי מידע ארוכים על החברה. הוא גילה שהיא החזיקה רק 1$ בבנק על כל 140$ של חוב שהיא ביטחה כלומר, הוא זיהה גל של מחדלים ותשלומים שעלול להפיל את החברה. אם רק 0.2% מהאג"ח המבוטחות שלה ידרשו תשלומים, MBIA תאבד את דירוג האשראי הגבוה שלה, מה שהעמיד את כל העסקים שלה בסכנה. 

אם כן, ב-2002, אקמן העריך שהחברה תפשוט רגל והתחיל לנהל קמפיין להגברת המודעות להערכות שלו. הוא דיבר בכל מקום על הסיכונים ב-MBIA וזה לא היה קרב קל משום שהקולגות שלו לעגו לו והוא אפילו נחקר על ידי הרשויות על מניפולציות במחירי המניות של החברה.

אחרי שש שנים הוכח שהוא צודק. כשהמשבר הפיננסי הופיע והחברה לא עמדה בהתחייבויותיה, מחיר המניה של החברה ירד ודירוג האשראי שלה AAA נעלם. ב-2007 המניות של החברה נסחרו ב 70 דולר למניה; ב-2009, הם נסחרו מתחת ל- 2.50 דולר  (אגב, עד היום היא לא התאוששה) ומה עם אקמן? הוא יצא מהסיפור עם כ-1.1 מיליארד דולר.

מניית MBIA
מניית MBIA גרף חודשי מאת TradingView

מה אפשר ללמוד מזה? שללכת נגד הזרם יכול להיות מפחיד. אבל כשההערכות הן מבוססות כראוי הן גם לעיתים משתלמות, כל מה שצריך זה להיות מסוגל לעמוד בלעג ובספקות העצמיים שהם חלק בלתי נפרד כשאתה משקיע מנוגד.

 

השקעות הן עסק שבו אתה יכול להיראות מאוד מטופש לפרק זמן משמעותי לפני שיוכח שאתה צודק (ביל אקמן).

 

יש להדגיש שזה לא תמיד מסתדר כל כך טוב, שימו לב… היו מקרים שזה בהחלט לא עבד עבור ביל.

חשוב ללמוד גם מכישלונות

זוכרים איך קארל איקהן כינה את ביל לוזר? העלבון הזה היה קשור לויכוח גדול על חברת תוספי התזונה הידועה הרבלייף. ביל אקמן העריך שהרשויות יצאו נגד הרבלייף בגלל המודל העיסקי של החברה, ויגרמו לשווי החברה לצנוח. בינתיים, איקאן שכזכור לא חיבב את אקמן, התחיל לקנות את המניות של הרבלייף, ובסופו של דבר הפך למשקיע הגדול ביותר שלה.

מה קרה עם הסיפור של הרבלייף? גם במקרה הזה אקמן ניסה להעלות את המודעות הציבורית למודל של הרבלייף, מה שאפילו גרם לחקירה ממשלתית על החברה. אבל בעוד שהרגולטורים החליטו  שהרבלייף יכולה להמשיך לפעול כרגיל והרסו את הסיכויים של אקמן להיות צודק גם במקרה הזה או להרוויח כסף. וכך, ב-2018 הוא הודה בכך שטעה ועזב את התפקיד שלו עם הפסדים אדירים, הפסדים המוערכים ביותר מ-700 מיליון דולר.

למה אנחנו מספרים כאן גם על כישלון? כי זה מקרה בוחן טוב של מה לא לעשות כשמבצעים השקעה.

ההימור של אקמן על הרבלייף היה באמת הימור על הרגולטורים שיסגרו את החברה. אבל הימור על החלטות ממשלה הוא מסוכן ביותר – אתה אף פעם לא יודע בוודאות מה פקידים הולכים לעשות. 

בנוסף, חשוב לוודא שאתה מבין היטב את הסיכונים של כל השקעה נתונה. אקמן הודה בכך שהוא לא העריך את היכולת הפיננסית של הרבלייף להמשיך ולהצליח. לכן בניגוד אליו, כדאי תמיד לנסות לשמור על קור רוח ולהעריך נכון את סיכויי ההצלחה.

לבסוף, לא פחות חשוב הוא לדעת מתי לוותר ולקבל את הטעות שעושים. למשל, במקרה של הרבלייף, הפסיקה הרגולטורית הגיעה ב-2016, אבל אקמן שמר על ההימור שלו במשך שנתיים נוספות עד שנת 2018 בתקווה שההערכות שלו יוכיחו שהוא צודק – מה שלא קרה. כלומר, יציאה מוקדמת יותר עשויה הייתה לחסוך לו הרבה כאב כי ההפסדים שלו המשיכו לגדול עד שלבסוף הוא ויתר.

אך האם ביל באמת נראה כמו הבחור שמוותר בקלות כזו? בתחילת 2019 אקמן חזר עם קאמבק מרשים ביותר. בין ינואר ליולי, הקרן שלו עלתה בערכה ב-45% עצום, לעומת 17% יחסית של שוק המניות בארה"ב. 

התמקדות בהשקעה לטווח ארוך

האהבה הראשונה שלו היא השקעה בבורסה לטווח ארוך. למשל, הוא יקנה כשהשוק מתרסק – יצבור מניות בהנחה ואז ימתין שנים עד שהדברים יתאוששו. אם, כמו אקמן ובאפט, גם אתם יכולים להרשות לעצמכם להשקיע מבלי להיות מוטרדים מתנודות המחירים לטווח קצר, אז יש סיכוי שעם עבודה נכונה, גם אתם תסתדרו דיי טוב.

דוגמה מושלמת לכך היא אחת מהמניות האחרונות של אקמן: סטארבקס. זו לא חברה סקסית במיוחד, וגם ללא מדובר בהשקעה מנוגדת, אבל הוא מעריך שההחזקה שלו של מיליארד דולר עשויה להכפיל את ערכו בשלוש השנים הקרובות. למרות שהרשת מתמודדת עם יותר תחרות, אקמן מעריכה שהמותג החזק במיוחד שלה יוביל אותה לגדול במהירות. כמו שנאמר: מיקוד וסבלנות הם המפתח בהשקעה.

העצות של ביל אקמן:

ביל הוא נדבן רציני – לא רק שהוא התחייב לתרום יותר מחצי הונו למטרות טובות, הוא גם יותר מאשר מוכן לתת עצות. אז עברנו על הנאומים והמאמרים שלו כדי למצוא כמה מהטיפים המובילים שלו למשקיעים: 

גוון את תיק ההשקעות שלך – אבל לא יותר מדי. כמשקיע בודד תחזיק לפחות 10 וכנראה 15 ועד 20 ניירות ערך שונים. אנשים רבים יחשבו שזה תיק מרוכז יחסית. לשים את כל המזומנים שלך בחברה אחת זה מסוכן.

חפש עסקים עם "מואטים". "קנה שהולך לשרוד לנצח, שיש לו חסמי כניסה, שבו יהיה קשה לאנשים להתחרות בך… עסק שבו יהיה קשה למישהו מחר להקים חברה חדשה דומה. להתחרות בך ולהוציא אותך מהעסק." אם הצלחתם למצוא חברה שלא מוכרת סחורה, אלא משהו ייחודי באמת, אז יש סיכוי הרבה יותר גדול שהיא תצליח: פשוט כי קשה יותר לאחרים להתחרות בה ולהוריד את המחירים שלה. קוקה קולה שאקמן ובאפט אוהבים, היא דוגמה מצוינת לכך.

חפש ערך לא מוערך. "אתה רוצה להשקיע במחיר סביר". לא מדובר רק במציאת חברה טובה, היא גם צריכה להיות מוערכת בצורה הגיונית. באופן אידיאלי, אתה רוצה "עסקים באיכות גבוהה במחיר שאינו משקף את הערך הפנימי של העסק כפי שהוא". מציאת חברה עם פוטנציאל שאחרים לא מזהים יכולה להיות כרטיס זהב.

הישאר חזק. "אתה צריך פשוט לקבל את העובדה שמה שבבעלותך יכול לרדת משמעותית בערכו לאחר שאתה קונה אותו, זה לא אומר בעצם שעשית טעות בהשקעה, זה רק הטבע של התנודתיות בשוק המניות".

אקמן גם נתן שלל עצות כיצד לבחור מנהל השקעות – כאחד בעצמו, הוא יודע ממה להיזהר. הנה העצות שלו:

"אתה רוצה מישהו שיש לו אסטרטגיית השקעה שנראית לך הגיונית. אתה רוצה להבין מה הם עושים ואיך הם עושים את זה". אתה צריך לדעת מה קורה עם המזומנים שהרווחת קשה, אם לא תדע, לא תוכל למדוד הצלחה.

"אתה רוצה מישהו עם מוניטין של יושרה". האם הייתם מלווים חמישה דולרים למישהו שלא סומכים עליו? אם לא, למה לתת להם לנהל אלפים?

"אתה רוצה להשקיע במישהו שיש לו רקורד ארוך טווח… ושיש לו גישה עקבית". ביצועים קודמים אינם ערובה להצלחה עתידית, אבל זה יכול להיות אינדיקטור לכך שהמנהל יודע מה הוא עושה. 

ואחת העצות הטובות ביותר של אקמן? "בעסקי ההשקעות צריך מידה גבוהה של ביטחון עצמי, אבל צריך גם מידה גבוהה של ענווה… ענווה נובעת מטעויות" (ביל אקמן). כלומר, אפילו למשקיעים הטובים ביותר תמיד יש עוד מה ללמוד.

אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של ניירות ערך כלשהם המופיעות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון ואסטרטגיית השקעה שהיא.

 

מעוניין להתחיל לסחור כמו ביל אקמן? הצטרף אלינו היום ותתחיל להנות ממערכת המסחר העצמאי בבורסה הטובה בעולם עם עמלות המסחר האטרקטיביות בישראל.

0 – דמי ניהול.
0 – דמי החזקה.
0 – דמי טיפול בדיבידנד.

רק 1 סנט למניה, מינימום $1 לעסקה.

 

דילוג לתוכן

    פתיחת חשבון

    מאשר קבלת חומר פרסומי ושיווקי מחברת עלית פלטפורמס בעמ ו/או או כל צד ג מטעמן ו/או או הקשור אליהן