דה-דולריזציה – האם כדאי להשקיע בדולר?

דה-דולריזציה – האם כדאי להשקיע בדולר?

דה-דולריזציה - האם כדאי להשקיע בדולר?

ככל שהאמון ביציבות של ארה"ב מתערער, ​​מדינות נוספות סוחרות במטבעות מקומיים, מצמצמות את יתרות הדולר שלהן ובוחנות אלטרנטיבות כמו זהב, אירו ואפילו מטבעות דיגיטליים

ביקוש מופחת לנכסי ארה"ב עלול להעלות את שיעורי הריבית במדינה, להפעיל לחץ על השווקים האמריקאיים ולחזק אזורים שנחשפים אליהם כמו זהב, שווקים מתעוררים ועתודות שאינן דולר.

לדולר האמריקאי תמיד היה סוג של כוח משיכה פיננסי – הכל סובב סביבו. זה המטבע שהעולם משתמש בו הכי הרבה להשקעה, מסחר והחזקה ברזרבות. החל מקניית סחורות ועד תשלומי חוב בינלאומיים, המטבע הזה זכה למעמד העוצמתי שלו. אבל לאחרונה, ההילה הולכת ויורדת.

יותר ויותר, אנשים מדברים על דה-דולריזציה – התרחקות משימוש בדולר האמריקאי. ולמרות שזה אולי לא אומר מהפך פתאומי או מהיר, אלא משהו יותר הדרגתי, זה תהליך שכדאי להיות מודע לו.

מה זה דה-דולריזציה – ולמה כולם מדברים על זה?

במילים פשוטות, דה-דולריזציה היא מה שקורה כשפחות אנשים רוצים להסתמך על הדולר. זה תהליך שבו מדינות או גופים מפחיתים את ההסתמכות שלהם על הדולר האמריקאי במסחר בינלאומי, בהחזקות רזרבה, או במערכת הפיננסית שלהן.

במילים אחרות, זה תהליך שבו יותר ויותר מדינות בוחרות לסחור במטבעות אחרים (כמו יואן סיני, אירו, או רובל רוסי), מתוך רצון להפחית את התלות בארה"ב ובמערכת הדולרית. הסיבות לכך יכולות להיות פוליטיות (כמו סנקציות/מכסים), כלכליות (כמו אינפלציה או חוסר יציבות בדולר), או אסטרטגיות (רצון להעצים את המטבע המקומי).

בפועל, תוצאה של תהליך כזה הוא מצב בו בנקים מרכזיים בוחרים להחזיק פחות כסף דולר ברזרבות המאסיביות שלהם, מדינות מוכרות פחות אג"ח הנקובות בדולר ארה"ב, ומתחילות לצוץ מערכות תשלום חדשות שלא מסתמכות על בנקים אמריקאים.

בלב השינוי הזה עומד האמון – או ליתר דיוק, חוסר האמון. מתחים גיאופוליטיים ולאחרונה גם מאבקי מכסים שהרעידו את הקרקע בעולם, מה שהוביל לתנודות וחוסר אמון ביציבות של הדולר לטווח הארוך.

נציין שלא הכול נופל על הנשיא טראמפ. כשרוסיה פלשה לאוקראינה ב-2022, שורה של סנקציות מהמערב נתנה תזכורת חזקה וברורה לעולם – הדולר יכול להיות נשק חזק וזו הייתה מעין קריאת השכמה למדינות כמו סין, הודו וסעודיה. המדינות האלה למשל (וגם אחרות) הגבירו את המאמצים שלהן לעשות יותר עסקים במטבעות שלהם, במטרה להפחית את הסיכונים שיש מתהליך של עזיבה של מערכת המבוססת על הדולר.

לאחרונה, כמובן כאמור יש את מלחמת המכסים של טראמפ. ארה"ב פגעה בשותפות הוותיקות שלה עם מכות חדשות בלתי צפויות, וביטלה הסכמים קודמים. זה גרם לבעלות הברית של ארה"ב להרגיש יותר ויותר אי נוחות וחוסר בטחון מפני מה צפוי להגיע בהמשך. וזו מגמה מדאיגה, במיוחד בגלל שארה"ב מעודדת בשקט את היחלשות הדולר. כשהדולר זול, זה נוטה לתת דחיפה ליצוא של ארה"ב, לתמוך בייצור האמריקאי וזה מתאים מאד לאג'נדה המסחרית של טראמפ. אבל החיסרון הוא מאד משמעותי: השווקים בעולם בהחלט מגיבים כי מדובר בשאלה של אמון ויציבות.

בנוסף לכל זה, ארה"ב לא בדיוק נראית חזקה מבחינה כלכלית. רמות החוב הממשלתיות שלה רק עולות. המחאה הפוליטית הפכה לאינטנסיבית יותר והאינפלציה התבררה כדי עקשנית. חלק מהמשקיעים מצפים שהדולר יירד בעוד 10% עד 15% במהלך השנים הקרובות וזה עניין גדול אם תיק ההשקעות שלך בנוי כולו בדולרים.

מה זה אומר על השווקים?

אם העולם יתרחק מהדולר, אפילו בהדרגה, זה עלול לזעזע את כל עולם ההשקעות. בתור התחלה, מניות ואג"ח בארה"ב עשויות להניב תשואות נמוכות יותר. וזה הגיוני: דולר חלש יותר יהפוך אותו לפחות אטרקטיבי למשקיעים זרים, מה שיוביל חלק מהמשקיעים להתרחק ממנו.

בנוסף, אם הבנקים המרכזיים בעולם יתחילו לגוון את ההחזקות שלהם, הביקוש לאג"ח אמריקאי עלול לרדת. כתוצאה מכך, ייתכן שארה"ב תצטרך להציע ריביות גבוהות יותר כדי למשוך קונים, מה שיעלה את עלויות ההלוואות לא רק לממשלה, אלא גם לעסקים וצרכנים.

ככל שתרחיש כזה מתרחש, מדינות שמצמצמות את ההחזקות שלהן בדולר יצטרכו לשים את הכסף הזה במקום אחר וזה יוצר גלים כגון עלייה בנכסי רזרבה אחרים. כמה בנקים מרכזיים עוברים לזהב, אחרים קונים יותר אירו, כמה מהם אפילו מתעסקים ביואן סיני. יש גם עניין גובר במטבעות דיגיטליים שבנקים מרכזיים הנפיקו, שיכולים לגוון עוד יותר את הרזרבות העולמיות. נכסים שפעם התעלמו מהם כמו זהב או מטבעות של שווקים מתעוררים יכולים להפוך לחשובים יותר. למעשה, הנתונים מראים שבעבר, כשה- S&P 500 סימן ביצועים נמוכים, מי שהובילו היו השווקים הבינלאומיים כמו אירופה והעולם המתפתח.

איך כדאי להשקיע לטווח הארוך בעולם שמשתנה?

צעדים מעשיים יהיו קודם כל לגוון מעבר לדולר. אם כל התיק של המשקיע כולל נכסים הנקובים בדולר ארה"ב, זה כמו לשים את כל הביצים בסל אחד. כדאי לבדוק קרנות שמחזיקות גם מטבעות זרים או להשקיע ישירות בשווקים בינלאומיים. אפשר למצוא תעודות סל שעוקבות אחרי מניות אירופה, אסיה ושווקים מתעוררים, זה נותן לתיק גם גיוון מטבע וגם גיוון גיאוגרפי.

בנוסף, אפשר לשקול גם זהב או מטבעות דיגיטליים. מתברר שבנקים מרכזיים קונים זהב כאילו אין מחר – יותר מ-1,000 טון רק בשנה שעברה. קל לראות את הפיתוי: הזהב לא מסתמך על אף ממשלה והוא היווה הגנה מפני אי ודאות במשך אלפי שנים. אם ההתנערות מהדולר תתפוס תאוצה, הזהב צפוי להמשיך לפרוח. גם מטבעות דיגיטליים נהנים מהשינוי הזה. ולא מדובר רק בביטקוין, אלא CBDCs  שהן – גרסאות דיגיטליות רשמיות של מטבעות לאומיים.

כדאי לשים לב גם למניות השווקים המתעוררים. מדינות כמו הודו, ברזיל ואינדונזיה גדלו, והמערכות הפיננסיות שלהן הופכות להיות עצמאיות יותר. אם הדומיננטיות של הדולר תרד משמעותית, הכלכלות הללו עשויות לצמוח משמעותית. תעודות סל כמו iShares MSCI Emerging Markets (טיקר: EEM) יכולות לתת דרך להיכנס מבלי לבחור מניות בודדות.

מי שמעדיף להישאר בעיקר בנכסים בארה"ב, יש תעודות סל שמגנות מפני החולשה של הדולר – למשל, קרן Invesco DB US Dollar Index Bearish Fund (UDN) או מניות "ערך" בארה"ב שנוטות להחזיק מעמד טוב יותר במצב בו הצמיחה מואטת והאינפלציה עולה.

קרן Invesco DB US Dollar Index Bearish Fund, גרף מאת TradingView
קרן Invesco DB US Dollar Index Bearish Fund, גרף מאת TradingView

אבל כמו כל דבר בעולם ההשקעות, יש גם סיכונים

מגמת הדה-דולריזציה הזו לא מתפתחת בקו ישר – זה תהליך הדרגתי. וכרגע, הדולר עדיין תופס מקום מרכזי בפיננסים העולמיים. הדולר נשאר ברירת המחדל של מקלט בטוח בזמני משבר, והשווקים בארה"ב עדיין מציעים עומק ונזילות ללא תחרות.

מעבר לכך, חלק מהתחומים שעומדים להרוויח הכי הרבה מהמגמה הזו, במיוחד השווקים המתעוררים, מגיעים עם סיכונים אמיתיים. אי ודאות פוליטית, אינפלציה ושינויים פתאומיים בתזרימי הכסף עלולים ליצור תנודתיות, כך שזה חייב להיות מנוהל במקצועיות וזהירות.

לסיום, לא מומלץ לבצע שינוייים גדולים על סמך הערכות לאן ומתי הדברים הולכים להשתנות, אלא עדיף לעקוב, להתכונן בהדרגה ולאורך זמן. המעבר מהדומיננטיות בדולר יכול לקחת זמן רב גם אם הכיוון יחסית ברור, לכן, משקיעים שיסתגלו בהדרגה כנראה יהיו במקום טוב יותר מאלה שמחכים לרגע המושלם.

אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של סוגי ניירות הערך המופיעות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.

הצטרפו אלינו היום ותתחילו להנות ממערכת מסחר עצמאי בבורסה הטובה בעולם עם עמלות המסחר האטרקטיביות
בישראל.

0 – דמי ניהול.
0 – דמי החזקה.
0 – דמי טיפול בדיבידנד.

רק 1 סנט למניה, מינימום $1 לעסקה.

דילוג לתוכן

    פתיחת חשבון

    מאשר קבלת חומר פרסומי ושיווקי מחברת עלית פלטפורמס בעמ ו/או או כל צד ג מטעמן ו/או או הקשור אליהן