לאורך שנים, שלטה בכיפה הגישה האקטיבית, זו המבקשת "להכות" את השוק על ידי בחירה של נכסים המתומחרים בשווי נמוך מהשווי ההוגן שלהם, כלומר, לקנות בזול, ובהמשך לקנות במחיר גבוה. הגישה של השקעה פסיבית קוראת תיגר על גישה זו, ובשנים האחרונות, נתמכת במחקרים ארוכי טווח, היא צוברת פופולריות רבה.
כיום, ניתן לחלק את עולם ההשקעות לשתי גישות מרכזיות: הגישה האקטיבית והגישה הפסיבית. שתי הגישות מנוגדות זו לזו וממחישות תפיסה שונה של סיכון ממנה נגזרת אסטרטגיית השקעה ייחודית. עם זאת, סוחרים רבים בוחרים לשלב בין השתיים. אז מהי השקעה פסיבית? בואו נצלול.
מהי השקעה פסיבית וכיצד היא עובדת
השקעה פסיבית מבטאת את התפיסה כי לא ניתן להכות את ביצועי השוק או לתזמן אותו. מצדדיה יוצאים נגד המשקיעים שמנסים לבחור את הנכסים שיציגו תשואה גבוהה מן השוק, ומציעים חלופה מעניינת במיוחד – במקום לבצע בחירה של נכסים, מה שמכונה Stock picking, עדיף להשקיע במדדי השוק הגדולים והרחבים. במובן זה, השקעה פסיבית מייצגת את סך התשואה המשוקללת של החברות המרכיבות את מדדי השוק. היא איננה מתיימרת להכות את השוק, אלא מבקשת להתכנס לתשואת השוק הממוצעת.
מחקרים שהתפרסמו לאורך השנים הצביעו כי ברוב המוחלט של המקרים מנהלי השקעות לא הצליחו להכות את השוק בעקביות בטווח הארוך. אלה יצרו קרקע פורייה ומשכו משקיעים רבים. בעקבות כך, בשנים האחרונות אנו עדים לשתי מגמות מעניינות; האחת היא ריבוי של מכשירי השקעה פסיביים. השנייה היא עלייה משמעותית בפופולריות של השקעה פסיבית במדדים המרכזיים. כיום, השקעה פסיבית לטווח ארוך היא חלק בלתי נפרד מאסטרטגיית ניהול תיק השקעות, ממשקיעים פרטיים ועד גופי ההשקעות הגדולים בעולם.
השקה פסיבית מיושמת באמצעות השקעה במכשירי השקעה פסיביים – קרנות סל או ETFs. ישנם סוגים שונים של מכשירים המבוססים על שיטות עקיבה שונות, אך אצל כולם, המטרה היא זהה – לעקוב אחר המדד אותו הם מייצגים. בשוקי ההון המדדים העיקריים מבוססים על נוסחת שווי שוק, קרי, לכל חברה משקל במדד ביחס לשוויה בשוק. עם זאת, במרוצת השנים פותחו גם מדדים המבוססים על שיטות שונות – מדדים נושאיים המבוססים על פרמטרים של צמיחה, ערך, תנודתיות ועוד, או מדדים במשקל שוק שווה ולא יחסי.
למי מתאימה השקעה פסיבית
בראש ובראשונה, השקעה פסיבית במדדים מתאימה למי שמאמין שקשה עד בלתי אפשרי לתזמן את השוק ולהכות אותו. היא מתאימה למי שמשקיע לטווח ארוך, אפילו ארוך מאוד, וצופה כי הצמיחה הכלכלית תימשך, ושווי החברות המרכיבות את השוק יעלה בהתאמה.
מעבר לכך, השקעה פסיבית מתאימה מאוד למשקיעים מתחילים ומנוסים כאחד, המחפשים אחר אסטרטגיית השקעה פשוטה וזולה ליישום. היא מאפשרת פיזור, גיוון וחשיפה רחבה לכלכלות ולאלפי חברות במספר קטן של מכשירי השקה ובעלות נמוכה.
במה כדאי להשקיע בצורה פסיבית
השקעה פסיבית, כאמור, מתמקדת במדדי השוק. מטבע הדברים בסיס השיטה כולל השקעה במדדי השוק המרכזיים. מדד הבנצ'מרק העולמי, בהקשר זה, הוא ה-S&P500, הכולל את 500 החברות בעלות שווי השוק הגבוה ביותר בארה"ב. בשנים האחרונות, כמעט כל משקיע פסיבי חשוף למדד זה באמצעות קרנות סל שונות.
עם זאת, חשוב לציין כי השקעה פסיבית מאפשרת חשיפה גם למדדים משניים כמו הראסל 2000 או יורוסטוקס 600, או חשיפה למדדים נושאיים, כמו AI, קריפטו, בריאות, או חוצי נושא כמו תנודתיות נמוכה, צמיחה, גיאוגרפיה ועוד רבים אחרים. התשובה לשאלה במה כדאי להשקיע תלויה ברמת הסיכון ובצרכים הייחודים לכל משקיע. בכל מקרה, כאשר משקיעים ב-ETF חשוב להבין את בסיס החישוב למדד, את החשיפה המטבעית, הביצועים ההיסטוריים ונתונים נוספים, הכל במסגרת תהליכי קבלת ההחלטות וניהול סיכוני ההשקעה.
יתרונות וחסרונות של השקעה פסיבית
השקעה פסיבית מספקת יתרונות ברורים למשקיע. ראשית, היא מאפשרת גיוון ופיזור בצורה יעילה מאוד. במקום לקנות עשרות או מאות מניות של חברות, את כולן ניתן לרכוש באמצעות קרן סל בודדת. שנית, התחרותיות הגבוהה בתחום הובילה לדמי ניהול נמוכים במיוחד המאפיינים את קרנות הסל, לכן מדובר בהשקעה בעלות אטרקטיבית. ושלישית, השקעה פסיבית יכולה להשתלב בקלות לצד אסטרטגיות נוספות ולהוות עוגן בתיק ההשקעות.
בצד החסרונות ניתן למנות שניים מרכזיים. האחד הוא העובדה שמלכתחילה השקעה פסיבית לא מתיימרת להשיג תשואה עודפת על השוק. והשני, הוא שריבוי המכשירים הפסיביים עלול לבלבל את המשקיע ולהקשות עליו בבחירת המדדים ובהתמדה שבהשקעה לטווח ארוך.
פתיחת חשבון מסחר עם טריידסטיישן
רכישה של קרנות סל מתאפשרת בדומה לרכישה של מניות. התשובה לשאלה דרך איפה לסחור בצורה פסיבית נעוצה בעיקר בהשוואת עלויות. בהקשר זה, מסחר דרך ברוקר זר, כדוגמת טריידסטיישן, מספק למשקיעים את המקסימום במינימום עלויות. מערכת המסחר המתקדמת מאפשרת להשוות בקלות בין ETFs שונים ולגבש אסטרטגיית מסחר פסיבית ביעילות ובפשטות, והכל בעלויות הנמוכות ביותר בשוק.