מסחר והשקעות בתעודות סל – איך לעשות זאת נכון
לאחרונה גוברת ההתעניינות בקרב סוחרים ומשקיעים במסחר במכשירים פיננסיים הנחשבים לסולידיים, פחות תנודתיים ו-"בטוחים" יחסית. לא בכדי, אחד הביטויים השגורים ביותר בפיהם של משקיעים (במיוחד אלו בתחילת דרכם) הוא "תשקיע לטווח ארוך בתעודות סל…", אך לפני שמחליטים לבצע צעד כזה כדאי לבדוק מהי תעודת סל והאם בכלל אנחנו כמשקיעים וסוחרים, מכוונים להשקעה במכשיר פיננסי זה.
תעודת סל (EXCHANGE TRADED NOTE – ETN) היא מכשיר פיננסי- נייר ערך אשר מונפק על ידי תאגיד פיננסי כלשהו כמו בנק או בית השקעות. הנייר מונפק כתעודת חוב, שאינו מובטח, כך שהגוף אשר הנפיק את התעודה מתחייב לשלם תשואה מסוימת. מנפיק התעודה חייב להחזיק בנכס הבסיס (ניירות הערך אחריהן התעודה עוקבת), זאת כדי ליצור מצב בו קיימת הלימה בין ההתחייבויות של המנפיק לבין האחזקות שלו בנכס הבסיס.
תעודות סל, כמו ניירות ערך אחרים, נסחרות בבורסאות לניירות ערך ברחבי העולם ובכך הן מאפשרות למשקיעים לעקוב אחר נכס בסיס כלשהו, כמו למשל סחורות שונות, מדדי מניות, שערי מטבע חוץ ועוד.
ניקח למשל תעודת סל העוקבת אחר מדד מניות כלשהו. רכישה של תעודה כזו, דומה לרכישת כל המניות הנכללות באותו המדד, על פי משקלן היחסי במדד. מחיר התעודה נגזר ממחיר נכס הבסיס (המניה עצמה) אליו היא צמודה ועל פי נוסחה שהינה קבועה מראש. מחיר התעודה ישתנה, בין היתר, בעקבות שינוי במחיר המניה שאחריה עוקבת התעודה.
על פניו, נשמע כמו השקעה סולידית ובטוחה, נכון? נפרט כאן מדוע לא כך הדבר.
הצד האפל של תעודות הסל (ETN)
כבר הזכרנו שתעודת סל היא מכשיר פיננסי מבוסס חוב וככזה, התעודה אינה מחזיקה בנכסי הבסיס אחריהם היא עוקבת (!), כך שכאשר אתם רוכשים את תעודת הסל, אתם למעשה רוכשים תעודת התחייבות מהחברה המנפיקה, אשר מתחייבת לשלם לכם את ערכה של התעודה בעתיד.
חיסרון נוסף בהחזקת התעודה, הוא סיכון אשראי. במילים פשוטות, אם הגוף הפיננסי אשר הנפיק את התעודה, יפשוט רגל חלילה, מחזיק התעודה כנראה לא יראה את כספו לעולם, או לפחות את רובו. לדוגמא, בית ההשקעות LEHMAN BROTHERS שפשט את הרגל (בארה"ב, בזמן המשבר הפיננסי העולמי בשנת 2008), נותר חייב כספים לאינספור משקיעים אשר החזיקו את התעודות אשר נרכשו מהם.
כך גם, במקרה בו דירוג האשראי של מנפיק התעודה יירד מסיבה כלשהי, מחירה של תעודת הסל צפויה גם היא לרדת, זאת ללא קשר לביצועי המכשירים הפיננסיים אחריה היא עוקבת.
אם כן, נראה כי השקעה או מסחר בתעודות סל, נשמעים כמו פעולה לא ממש סולידית ובדרגת סיכון לא נמוכה שהרי היא תלויה במשתנים נוספים מלבד הביצועים של נכס הבסיס אחריהם היא עוקבת.
קרנות סל (ETF– (EXCHANGE TRADED FUNDS – נעים להכיר!
קרנות סל, הן ניירות ערך- שהם מכשירים פיננסיים הנסחרים בבורסות שונות, ונושאות חלק מהתכונות שיש למניות וקרנות הנאמנות. גם הן עוקבות אחרי ביצועים של מכשירים פיננסיים שונים. גם קרנות הסל מיוצרות על ידי גופים פיננסיים שונים- לרוב בתי השקעות. קרנות אלו עוקבות באופן פסיבי אחר מדד בסיס כלשהו המייצג השקעה בניירות ערך או מכשירים פיננסים אחרים כגון- מניות, סחורות, אג"חים או מטבעות.
לעומת תעודת סל, קניית קרן סל משמע קניית סל של ניירות ערך העטופים בהשקעה אחת. למעשה זו פעולה של קניית "תיק מניות" המורכב מכל המניות המרכיבות את אותו המדד, לפי שיעורן היחסי במדד.
בזמן שתעודת סל היא מכשיר פיננסי המבוסס חוב, שאינו מובטח, קרן הסל לעומתה היא מכשיר פיננסי העומד בפני עצמו כך שאם חלילה הגוף המנהל את קרן הסל יפשוט רגל, בעלי היחידות יקבלו לידיהם את הנכסים בהם החזיקה הקרן לאור היותם בעליהם החוקיים.
כמו בהשקעה בתעודת סל, גם השקעה בקרן סל נותנת למשקיעים אפשרות להשקעה דיי פסיבית, כמעט מכל סכום, לטווחים ארוכים וקצרים כאחד, כך שכל אחד יכול לקחת חלק בחגיגת ההשקעות אפילו בקרנות המורכבות ממניות גדולות שלעיתים קנייתם הבודדת אינה נגישה לאור עלות גבוהה של המניה עצמה.
בנוסף, בהשקעות בקרנות סל, ניתן להינות מקבלת דיבידנטים באופן שוטף ובכך למעשה להנות במקביל לעליית ערך הצפויה של הקרן עצמה, גם מהכנסה פסיבית לחלוטין, רבעונית או חודשית.
בין היתרונות החשובים ביותר שהשקעה בקרנות סל משמרת, זה למעשה אפשרות ההשקעה בסקטור שלם, כך שבדומה להשקעה בתעודות סל, גם בהשקעה בקרנות סל – אין צורך לנחש ובמקום להתלבט בין מניות בסקטור מסויים למשל, ניתן להשקיע בסקטור כולו ובכך לנטרל את הקושי שבבחירה.
עצם ההבנה כי השקעות הן פעולה חשובה ומקדמת, היא כשלעצמה מבורכת אך כאשר בוחנים את ההשקעות בין תעודות סל להשקעות בקרנות סל (ETF's ), ניתן בנקל להגיע למסקנה, כי קרנות סל עדיפות יותר וזאת לאור שימור היתרונות בהשקעות בהן בין אם מדובר בהשקעה בסקטורים שלמים מסכומים קטנים יחסית, קבלת דיבידנטים כפירות של השקעה פסיבית וגיוון התיק, הכל תוך נטרול הסיכונים העודפים הקיימים בהשקעות בתעודות סל, המתבטאים בסיכון מנפיק, בירידת דירוג של הגוף אשר הנפיק את התעודה ואף לאובדן ההשקעה במקרה בו יכנס למצב של חדלות פרעון (פשיטת רגל).
3 עקרונות שעל כל משקיע לדעת במסחר בתעודות סל
תעודות סל - גיוון, או הרחבת סיכון בין נכסים שונים הוא עקרון הבסיס בעולם ההשקעות
השיטה הזו יכולה לעזור בניהול תנודתיות מפני שלא כל הנכסים נעים באותו הכיוון כשיש תנודות רחבות בשוק. שיטה זו גם מונעת נפילה גדולה במניה אחת אשר נגרמה מהפסד משמעותי בחשבון המסחר. ואף ייתכן שזו היא השיטה החשובה ביותר, גיוון ותמהיל רחב של חשבון המסחר יכול לצמצם משמעותית את הפעולות הנגרמות מ"מסחר רגשי" (הנובע בעיקר מהפחד להפסיד) כשערך חשבון המסחר מתנדנד.
לגיוון אין שיטה אחת בלבד, ובכל זאת, משקיעים יכולים לקבל החלטות טובות יותר בחלקן על בסיס 3 עקרונות:
-
מסחר ויעדי השקעה
-
רכיב הסיכון ואישיות
-
מסגרת הזמן
בחרו את המערכת הנכונה עבורכם
למשקיעים ולסוחרים ככלל, יש את המטרה העיקרית והיא לגרום לכספם לגדול עם הזמן, עם זאת – השווקים מציעים בדרכיהם המסתוריות לא מעט דרכים להגיע מנקודה א' לנקודה ב'.
למשל, אדם בן 65 שבדרך לפרישה ולפנסיה שלו, רוצה לחיות מהשקעותיו ככל הנראה בעל מטרות אחרות מאדם צעיר בן 25, שבדיוק סיים את לימודיו בקולג'. ככל שאתה יותר בוגר – כך בוודאי תראה יותר צורך לשמור על ההון שלך. ככל שהמשקיע צעיר יותר, כך הוא ירצה יותר רווחים, אז יתמקד בהשקעת רוב הונו בסקטורים שהוא מעריך שיצמחו.
לאחר מכן, המשקיע מסתכל אל מעמקי נפשו ובוחן מה מידת התנודתיות אשר הוא או היא מסוגלים לשאת?
מסגרת הזמן גם היא חשובה מפני שמניות שונות נדרשות לזמן בכדי להניב תוצאות, מניות "חבוטות" לצורך העניין, יכולות להמתין זמן רב עד למהלך העליות. מניות שצומחות במהירות עלולות להתנהג אחרת ולעבוד בפרקי זמן קצרים יותר.
למרות שהמערכת הטובה יכולה לצמצם הפסדים, בשלב מסוים על המשקיע להיות חסין ל"מהמורות" בדרך להגדלת הונו. זה אומר שכל מערכת צריכה קצת איזון.
גיוון בעזרת תעודות סל
תעודות סל, יכולות לעזור למשקיע לגוון את תיק ההשקעות דרך מניות, אגרות חוב, סחורות ועוד.
עוד דרך לגוון היא לבנות תיק השקעות חזק עם פחות בטא. זה הוא מדד הנותן לנו מידע על מה מניה צפויה לזוז ביחס למדד בו היא נסחרת – למשל S&P 500.
התבחין של הבטא הוא תמיד 1. מניה עם בטא גבוהה מ-1 ניתן להניח שהוא עולה או יורד יותר מהשוק, מנגד, מניה שהבטא שלה שלה היא מתחת ל-1, ניתן להניח שהתזוזה שלה למעלה או למטה היא נמוכה מהשוק (בהתאמה).
לדוגמה, מניה שהבטא שלה הוא 2, במידה וה-S&P 500 יורד ב-3% ביום מסחר מסוים, סביר להניח שהמניה הנבדקת תרד 6%.
כל הכתוב לעיל מתייחס לתיק ההשקעות כולו, אתם כמשקיעים יכולים להחזיק בטא ממוצעת 3, שהמשמעות היא שבמידה והשוק יורד ב-5%, כל תיק ההשקעות שלכם יירד בכ-15% במהירות.
שימוש בבטא בבניית תיק ההשקעות
עד כאן עסקנו בחשיבות בחירת הנכסים לתיק ההשקעות ובדיקת מה ממוצע הבטא במניות התיק? איך הם יגיבו לתנודות שונות ותנאים שונים בשוק? שאלות אלו הן הכרחיות בכדי לשרוד תקופות תנודתיות בשוק.
במקרים מסוימים משקיעים ירצו במודע להסתכן יותר ע"י בחירת מניות עם בטא גבוה יותר, בלי קשר לסיבות, משקיעים המבינים עניין יכולים לצפות איך מניות יתנהגו בהתאם לתנאים תנודתיים ולא שגרתיים בשוק.
אפילו אם הם רוצים להגדיל את משקל הסקטור המועדף עליהם, הם יכולים לייעל זאת ע"י בחירת נכסים בודדים עם רכיב בטא גבוה.
בניגוד לזאת, משקיע יכול להקטין את תנודתיות תיק ההשקעות בעזרת "שיקוף" וחיקוי סקטור, תעשייה מסוימים על ידי שימוש בתעודות סל. מה שמונע את הסיכון הנובע מבחירת מניה בודדת ועדיין להרוויח במידה והניתוח שלהם נכון.
היתרונות במסחר בתעודות סל:
- תעודות סל יכולות להסחר בתוך היום ללא עלויות גבוהות כמו קרנות הנאמנות המסורתיות.
- קבוצות סקטורים וגיוון מתבצעים בקלות בעזרת תעודות הסל מפני שנדרש פחות "זמן מחקר". מה גם שתעודות אלו מפחיתות לגמרי את הסיכון בבחירת מניה בודדת.
- תעודות סל יכולות להיות מונגשות לשווקים גלובליים ללא המרת מטבע.
- בטא של תיק ההשקעות מופחת
החסרונות בתעודות סל:
- תעודות סל מכילות יותר עמלות ממניות רגילות.
- הדיבידנדים המחולקים לרוב יחולקו מתחת לערך האמיתי בהשוואה לדיבידנד שחולק בפועל בקניית מניה.
- הביצועים יכולים להיות שונים מנכס הבסיס במדד. זה בעיקר נגרם עקב תעודות ממונפות.
- גיוון בעזרת תעודות סל יכול להפחית מהתמקדות בנכסים "החזקים" בשוק ולהפוך את המשימה "להכות את השוק" למאתגרת יותר.
תעודות סל - סיכום
מסחר בתעודות סל הוא אפיק השקעה משמעותי שיכול להוות עוגן משמעותי בתוך תיק ההשקעות שלכם, להפחית את התנודתיות ולהמתיק את הסיכון.
הכלים שהוזכרו לעיל אלו אינם הכרחיים לכולם, ישנם סוחרים המשתמשים באחת האסטרטגיות, ישנם כאלו שימצאו זאת "שמרני" מדי, אחרים יראו באסטרטגיות אלו תחושת נחת ורוגע כאשר "הגלים מתחזקים". בכל מקרה, יש לקחת כלים אלו בחשבון כאשר רוצים לגוון עם מסחר בתעודות סל ושימוש בבטא.
מעוניינים להתחיל לסחור בתעודות סל? הצטרפו אלינו היום ותתחיל להנות ממערכת המסחר העצמאי בבורסה הטובה בעולם עם עמלות המסחר האטרקטיביות בישראל.
0 – דמי ניהול.
0 – דמי החזקה.
0 – דמי טיפול בדיבידנד.
רק 1 סנט למניה, מינימום $1 לעסקה.