מהו אפקט ספטמבר ואיך להשקיע במהלכו

מהו אפקט ספטמבר ואיך להשקיע במהלכו

מהו אפקט ספטמבר בשוק ההון ואיך להשקיע במהלכו

אפקט ספטמבר מתייחס לתשואות חלשות בשוק המניות מבחינה היסטורית במהלך חודשי ספטמבר. איך כדאי להשקיע במהלכו?

ספטמבר היה החודש עם הביצועים הגרועים ביותר, בממוצע, כמעט מאה שנים אחורה. מדובר במעין חריגה בשוק, אנומליה, במובן הזה שהוא מתרחש ללא כל קשר סיבתי או אירוע אמיתי. ובכל זאת, גם ללא כל קשר סיבתי נראה לעין, כולם מאמינים וחושבים על ספטמבר כחודש הגרוע ביותר למניות. למעשה, מאז 1928, מדד ה-S&P 500 רשם ירידה ממוצעת של 1.2% במהלך החודש, בזמן שהוא רשם עליות ממוצעות בכל אחד מאחד עשר האחרים. והאמת היא שעל פי הנתונים, נראה שהאפקט המכונה ספטמבר הפך למוגזם יותר עם הזמן: בעשור האחרון, הירידה הממוצעת של החודש הייתה 2.3%. ומתברר שבארבע השנים האחרונות, הירידות הגיעו אפילו ל3.9% ועד 9.3%

אפקט ספטמבר הופיע גם בשווקי המניות הגדולים ברחבי העולם ובשאר המדדים הגדולים בארה"ב. מדד הדאו ג'ונס ראה ירידה ממוצעת של 0.7% בחודש ספטמבר בין 1950 ל-2020, והנאסד"ק ראה ירידה ממוצעת של 0.6% לחודש מאז החל להיסחר ב-1971.

זה בהחלט מוזר שחולשה כזו תחזור על עצמה שנה אחר שנה: היינו מצפים שהמשקיעים יחזו את הירידה הקרובה (ויחסית צפויה) הזו ויכנסו לפוזזיציות כדי לנצל את העניין למשל, על ידי מכירה באוגוסט לפני שיגיעו הירידות בספטמבר.

ובכל זאת, גם ב-25 השנים האחרונות, מדד ה-S&P 500 המשיך ברצף של ספטמבר, וירד בממוצע ב-0.7%. בשנת 2021, למעשה, ההפסדים של ספטמבר היו חדים במיוחד: המדד ירד ב-4.7%, לאחר שבעה חודשים רצופים של עליות. עם זאת,  חשוב לציין שזהו ממוצע שנצפה במשך כמעט מאה שנים, וספטמבר הוא בהחלט לא החודש הגרוע ביותר של מסחר בבורסה בכל שנה ושנה. למעשה, במשך כמה שנים ספטמבר היה בין החודשים בעלי הביצועים הטובים ביותר.

אז מהו החודש הגרוע ביותר עבור מניות?

זה תלוי בתקופת הזמן שאתה מסתכל עליה, אבל במהלך המאה האחרונה, ספטמבר בכל זאת היה החודש עם הביצועים הגרועים ביותר עבור מניות, ואיבד בסביבות 1% בממוצע. נשאלת גם השאלה האם המניות יורדות תמיד בספטמבר? אז זהו שהתשובה היא לא. המניות ירדו בספטמבר 55% מהזמן מאז 1928.

מה מניע את המכירה הזו?

אם החולשה ההיסטורית של השוק בספטמבר היא יחסית ברורה, אז הסיבות שלה הן בדיוק ההיפך מזה.

נהוג להאמין שהמשקיעים חוזרים מחופשת הקיץ בספטמבר מוכנים לנעול רווחים כמו גם הפסדי מס לפני סוף השנה. יש גם אמונה שמשקיעים בודדים מחסלים מניות לקראת ספטמבר כדי לקזז עלויות הלימודים לילדים. משקיעים מוסדיים עשויים למכור גם לקראת סוף ספטמבר עם סיום הרבעון השלישי של המסחר. הם יכולים לנעול כמה רווחים לקראת סוף השנה. סיבה נוספת יכולה להיות שקרנות נאמנות גדולות רבות מזומנות את אחזקותיהן כדי לגבות הפסדי מס בסוף הרבעון. תיאוריה אחרת טוענת שמכיוון שהמשקיעים מצפים שאפקט ספטמבר יתרחש, גם פסיכולוגיית השוק משחקת תפקיד, שכן משקיעים מחכים לאפקט ספטמבר, ויוצרים נבואה שמגשימה את עצמה של סנטימנט שלילי.. המהלכים האלה פשוט מעוררים לחץ מכירה שגורם לירידות.

חזרה לזמן הווה

אז בימים אלה השפעת ספטממבר נמצאת ברקע, זה נמצא בראש של המשקיעים עכשיו. וזה מוסיף על הפחדים האחרים שיש כמו: שבינה מלאכותית אולי נמצאת בבועה, שארה"ב יכולה ליפול למיתון, שהמתח הגיאופוליטי הגובר עלול לפגוע בסחר העולמי, או שאולי יקרה משהו בלתי צפוי שיגרום לרווחים של החברות לרדת. לכן זה רק הגיוני שמדד התנודתיות – מה שנקרא מדד הפחד של השוק – עלה שוב גבוה בשבוע שעבר ובמילים פשוטות, המשקיעים נמצאים מעט על הקצה.

ספטמבר - מדד הVIX
מדד התנודתיות, המכונה גם מדד הפחד – VIX, גרף יומי מאת TradingView

האם אנחנו צריכים לחשוש מאפקט ספטמבר?

למרות שהאנומליה העונתית הזו הופיעה במשך עשרות שנים, זה לא בהכרח אומר שהמשקיעים צריכים לחשוש מספטמבר. באופן עקרוני, ההנחה שביצועי העבר יכולים לחזות מהלכים ותשואות עתידיות היא טעות מיסודה משום שהשווקים לוקחים בחשבון ביעילות רבה מידע רחב יותר כך שמגמות עונתיות לא באמת יכולות לחזות תנועות שוק עתידיות בצורה מהימנה. ויחד עם זאת, בזמנים של תנודתיות וחוסר ודאות כפי שאנו נמצאים בה בימים אלה, המשקיעים פונים בדרך כלל אל מניות דיבידנד וגם מנצלים את הירידות העונתיות הללו כדי לקנות במחיר מוזל.

יש גם חדשות טובות…

החדשות הטובות הן שנותרו רק עוד כשבועיים וחצי לסיום ספטמבר..אז אפשר ומומלץ להסיט את המחשבות מאמונות תפלות למשהו אחר כמו לעובדה שבשנות הבחירות לנשיאות ארה"ב, נובמבר ודצמבר נוטים להיות חודשים טובים, (לפחות מאז תחילת שנות ה-90)  – עם עליות ממוצעות של 3%, אז תודו שיש למה לצפות..

אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה בהתבסס על הפרשנות המופיעה בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.

הצטרף אלינו היום והחל לסחור עם פלטפורמת מסחר בשוק ההון הטובה בעולם עם אפליקציית מסחר בשוק ההון מתקדמת ביותר וכלי ניתוח נוספים.

0 – דמי ניהול.
0 – דמי החזקה.
0 – דמי טיפול בדיבידנד.

רק 1 סנט למניה, מינימום $1 לעסקה.

דילוג לתוכן

    פתיחת חשבון

    מאשר קבלת חומר פרסומי ושיווקי מחברת עלית פלטפורמס בעמ ו/או או כל צד ג מטעמן ו/או או הקשור אליהן