יחס הזהב לנפט - מה מאותת לנו האינדיקטור הזה?
יחס הזהב לנפט הגיע לרמות קיצוניות. אונקיה של זהב קונה עכשיו יותר מ-50 חביות נפט, אות שהבהב רק בתקופות של לחץ פיננסי משמעותי
ישנן כמה דרכים לשחק ברגע זה. אפשר להתכונן לתנודתיות רבה יותר על ידי נטייה למגזרים הגנתיים, או להתמקם לקראת נסיגה על ידי נטייה לנכסים הקשורים לנפט, צמצום החשיפה לזהב, או אפילו הגדרת עסקת זוג טקטית שעושה לונג נפט ושורט זהב.
השווקים מהבהבים אות נדיר ומאד משמעותי כרגע. אונקיה של זהב יכולה עכשיו לקנות יותר מ-50 חביות נפט. מדובר בשיא שהגיע רק פעם אחת ב-45 השנים האחרונות. וכשזה קרה בעבר, זה בדרך כלל סימן ששינוי משמעותי בשוק עומד להתרחש.
למה היחס כל כך גבוה כרגע?
הזהב מתומחר בדולרים לאונקיה, ונפט מתומחר בדולרים לחבית – כך שכשמחלקים את האחד בשני, אפשר לחשב כמה חביות נפט אפשר לקנות עם אונקיית זהב. כשהמספר הזה מטפס גבוה יותר, זה אומר שהזהב עולה על הנפט – בין אם בגלל שהזהב עולה, או בגלל שהנפט יורד, או קצת משניהם.
נכון לעכשיו, מדובר במצב של "גם וגם": הזהב קפץ לשיאים חדשים בזמן שמשקיעים מיהרו לגדר את עצמם מפני סיכונים מקרו-כלכליים, והנפט יורד, בגלל ביקוש עולמי איטי. זה הוביל את יחס הזהב לנפט לעלות מעבר לרמת-50, זה שיא שלא היה מאז משבר הקורונה.

מה זה אומר על השוק?
יחס הזהב לנפט הוא לא סתם מספר אקראי אלא זה מדד לפחד. הזהב פורח כשאנשים מודאגים מקריסות פיננסיות, אינפלציה או חולשה של בנקים מרכזיים. הנפט, לעומת זאת, נוטה להצליח כשהכלכלה בריאה…כשתעשיות ונוסעים צורכים דלק. לכן, כשיותר משקיעים קונים זהב מאשר נפט, זה אומר שאנשים ממוקדים הרבה יותר בסיכונים של המערכת הפיננסית מאשר בשגשוג כלכלי.
לכן הגיוני שמבחינה היסטורית, בכל פעם שהיחס הזה הפך לגבוה יותר, הגיעה תקופה של טלטלה בשוק. על פי הנתונים, זה היה נכון לגבי עודף הנפט של 1986, המשבר הפיננסי באסיה של 1998, המשבר הכלכלי של 2008 ומשבר הקורונה של 2020. יש ציין שהיום גם כמה התראות שגויות כמו החשש בפני האטה שהוא אותת לגביו ב- 2016, ומשבר הבנקים הקטן שראינו ב- 2023.
ובכל זאת, כשהיחס בין השניים גבוה כל כך, זה מאותת לנו כמה מסרים די חזקים: אי הוודאות המקרו גבוהה, הסיכון ללחץ פיננסי נמצא בעליה והסיכון להאטה כלכלית גבוה.
מהי ההזדמנות כאן?
אמנם אין סיבה חד משמעית לשאלה מדוע בכלל מחירי הזהב והנפט צריכים לנוע יחד – ואין איזה שהוא כלל שקובע שיחס הזהב לנפט צריך לחזור לרמות נורמליות יותר. אבל בעולם האמיתי, במצב שבו כוחות כלכליים, סנטימנט משתנה ופוזיציה חד-צדדית של משקיעים דוחפים את מחירי הנכסים לקצה מסויים כלשהו, אז בשלב כזה או אחר אותם כוחות שוק בדרך כלל מושכים אותם חזרה למרכז. במילים אחרות, המחירים נוטים לחזור לממוצע.
אנליסטים זיהו שלאחר עליות קודמות, יחס הזהב-נפט ירד בדרך כלל ב-40% או יותר בתוך שנה, בין אם בגלל שהנפט מתאושש, הזהב מתקרר או כמו שאמרנו, קצת מזה וקצת מזה.
מה אפשר לעשות עם הנתון הנ"ל?
ראשית, צריך להתכונן לתנודתיות נוספת. אמנם מניות ירדו מהשיאים שלהן, אבל הן כנראה לא מתמחרות לגמרי את הסיכונים המקרו-כלכליים שיחס הזהב-נפט מהבהב. אז זה זמן טוב להישען על מגזרים הגנתיים ולוודא שאתם מגוונים על פני סוגי נכסים ואזורים. תיק השקעות מגוון זו נקודת התחלה מצוינת.
שנית, אפשר להתכונן לקראת חזרה מהירה ביחס. הנתונים האחרונים של ועדת המסחר בחוזים עתידיים על סחורות מראים שמשקיעים דיי עמוסים בפוזיציות לונג בזהב. למעשה, ההימורים אלה היו באחוזון ה-88, בעוד שפוזיציות לונג על הנפט נמצאים די בתחתית רק באחוזון ה-10. ועם חוסר איזון כזה, אפילו שינוי קטן בהשקעה של זהב עלולה לעורר מהפך משמעותי. לכן, ייתכן שתרצו להטות את תמהיל הנכסים שלכם יותר לכיוון דברים הקשורים לנפט כמו מניות אנרגיה או קרנות סל של נפט גולמי, ולצמצם את החשיפה הכוללת לזהב.
מי שמעדיף להיות יותר טקטי, יכול להגדיר עסקת זוג: ללכת לונג על הנפט (דרך חוזים עתידיים, קרנות סל הקשורות לנפט) ושורט על הזהב (דרך אותם מכשירים). זה מהלך מתקדם יותר וואמנם כמו כל עסקה אף אחד לא מבטיח לכם שזה שזה יעבוד אבל יש כאן פוטנציאל לתשואה אסימטרית. כי בכל זאת, במצב שבו היחסים נמתחים לקיצוניות היסטורית, אפילו חזרה צנועה לממוצע יכולה להניב רווחים גדולים יותר, יחסית לשולי הפוטנציאל אם מקצצים הפסדים במהירות.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של סוגי ניירות הערך המופיעות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.
הצטרפו אלינו היום ותתחילו להנות ממערכת מסחר עצמאי בבורסה הטובה בעולם עם עמלות המסחר האטרקטיביות
בישראל.
0 – דמי ניהול.
0 – דמי החזקה.
0 – דמי טיפול בדיבידנד.
רק 1 סנט למניה, מינימום $1 לעסקה.
יחס הזהב לנפט הגיע לרמות קיצוניות. אונקיה של זהב קונה עכשיו יותר מ-50 חביות נפט, אות שהבהב רק בתקופות של לחץ פיננסי משמעותי
לאחר אישור החזקת ביטקוין במאזן, מקורבי GameStop רכשו מניות, כשהחברה נהנית מקופת מזומנים חזקה וחוב נמוך, האם זה הזמן להשקיע במניה?
דו"חות ענקיות הטכנולוגיה עשויים לסמן את כיוון השוק, על רקע הערכות לצמיחה מתמתנת. איך זה ישפיע על אפיקי ההשקעות ומה חשוב לדעת
המותג שכבש את העולם עם רכבים חכמים וחזון ירוק, איבד גובה– בעיקר בגלל שילוב של שיקולים עסקיים, חברתיים ואישיים
ככל שהאמון ביציבות של ארה"ב מתערער, מדינות נוספות סוחרות במטבעות מקומיים, מצמצמות את יתרות הדולר שלהן ובוחנות אלטרנטיבות
כשמדובר במתחי סחר חריפים, הסיכונים עולים ולעיתים מתפתחת תגובת שרשרת שמשפיעה באופן רחב על הכלכלה. אג"ח ממשלתי יכול להוות פתרון טוב להשקעה
יחס הזהב לנפט הגיע לרמות קיצוניות. אונקיה של זהב קונה עכשיו יותר מ-50 חביות נפט, אות שהבהב רק בתקופות של לחץ פיננסי משמעותי
לאחר אישור החזקת ביטקוין במאזן, מקורבי GameStop רכשו מניות, כשהחברה נהנית מקופת מזומנים חזקה וחוב נמוך, האם זה הזמן להשקיע במניה?
דו"חות ענקיות הטכנולוגיה עשויים לסמן את כיוון השוק, על רקע הערכות לצמיחה מתמתנת. איך זה ישפיע על אפיקי ההשקעות ומה חשוב לדעת
המותג שכבש את העולם עם רכבים חכמים וחזון ירוק, איבד גובה– בעיקר בגלל שילוב של שיקולים עסקיים, חברתיים ואישיים