פיצול מניות הוא מהלך שכיח יחסית בשוקי ההון וחברות עושות בו שימוש על מנת להגדיל את הסחירות במניות החברה וגם את אטרקטיביות ההשקעה עבור המשקיעים בשוק. חשוב להבחין בין פיצול מניות לבין דילול מניות; הראשון איננו פוגע במשקיעים ואף מבטא במרבית המקרים איתות חיובי עבורם ואילו השני מקטין את ערך ההשקעה שלהם בחברה.
מה זה פיצול מניות?
פיצול מניות או ספליט במינוח הלועזי הוא מהלך פיננסי שבו חברה מגדילה את מספר המניות שלה בשוק מבלי להשפיע על שווי השוק שלה או על ערך החזקות המשקיעים. כלומר, בספליט מניות, כל מניה מתחלקת למספר רב יותר של מניות כאשר סך כל המניות משקפות את אותו השווי טרם הפיצול ובאותו היחס. לדוגמה, חברה בשווי 100,000,000 דולר, החליטה על מהלך של פיצול מניות ביחס של 1:2. טרם ביצוע הספליט היו 1,000,000 מניות בשווי של 100 דולר כל מניה. לאחר המהלך, נרשמו 2,000,000 מניות בשווי של 0.5 דולר לכל מניה, כך שכמות המניות עלתה אך שווי החברה לא השתנה וכל משקיע מחזיק כעת בכמות כפולה של מניות.
מתי מתבצע ספליט במניה
ישנם מספר מצבים בהם חברות מחליטות על ביצוע פיצול מניות. הסיבה העיקרית היא מחיר מניה גבוה שמקשה על משקיעים לבצע מסחר במניות החברה בשוק. למשל, מחיר מניה אחת מסוג A של חברת ההחזקות של וורן באפט (BRK.A), עומד נכון לכתיבת שורות אלה על כמעט 700,000 דולר! פיצול מניות, בהקשר זה, מאפשר לחברה להוריד את המחיר לכל מניה ובכך לעודד את הסחירות במניה. סיבות אחרות לביצוע ספליט מניות, לאו דווקא, על רקע מחיר מניה גבוה, קשורות ברצון להגביר את הסחירות של המניה במצבים כמו לפני גיוס הון או מתוך רצון להנגיש באופן כללי עוד יותר את מניות החברה למשקיעים.
יתרונות של פיצול מניות ועל ההבדל בין דילול לפיצול
היתרון הבולט של פיצול מניות הוא בהגדלת הסחירות של מניות החברה מבלי להשפיע על שווי השוק שלה והחזקות המשקיעים. סחירות נמוכה עלולה להרתיע משקיעים והיא מקטינה את נזילות ההשקעות שלהם. בנוסף, היא מקטינה את יעילות התמחור בשוק לגבי החברה, ויש לה פוטנציאל ליצירת עיוות בשווי השוק של החברה והגדלת התנודתיות במחיר מניות החברה. כאשר הסחירות נמוכה, מספר בודד של עסקאות בשוק יכול להשפיע באופן מהותי על שווי החברה. יתרון אחר של ספליט מניות הוא בכלל פסיכולוגי. מחיר מניה נמוך, נתפס לא פעם אצל משקיעים כהזדמנות לרכישה מניות ב"זול".
חשוב להדגיש כי פיצול מניות איננו דילול מניות. בעוד שפיצול מניות מגדיל את מספר המניות מבלי להשפיע על ערך חלקו היחסי של משקיע, במהלך של דילול מניות ישנה השפעה שלילית על החלק היחסי של המשקיעים. לדוגמה, חברה שלה היו 1,000,000 מניות לפני דילול בשווי של 1 דולר לכל מניה, לאחר דילול נרשמו 1,500,000 מניות בשווי של 0.66 דולר. לכן משקיע שהחזיק ב-100 מניות טרם הדילול ובשווי של 100 דולר בסך הכל, מחזיק כעת ב-100 מניות בשווי של 66 דולר. בספליט, להבדיל, כמות המניות שבידי כל משקיע, עולה גם היא באותו היחס של הירידה במחיר המניה, ולכן ערך חלקו היחסי איננו משתנה.
מסחר במניות בשוק ההון עם טריידסטיישן
פלטפורמת המסחר של טריידסטיישן מאפשרת למשקיעים לסחור במניות בקלות ובנוחות במגוון רחב של שווקים. המערכת מציעה כלי ניתוח מתקדמים וגישה שוטפת למידע, בין היתר, גם בנוגע לפיצול מניות מתוכנן, דילול מניות ועוד אירועים משמעותיים שמשפיעים על מחיר המניות. בכל מקרה, חשוב לזכור כי פיצול מניות יכול להשפיע על מחיר המניה בטווח הקצר, אך בטווח הארוך, לביצועי החברה בפועל, לאסטרטגיה וגורמים נוספים אחרים השפעה רבה יותר.