השקעה בחברות המחלקות דיבידנד היא אחת האסטרטגיות הפופולריות בקרב סוחרים ומשקיעים בשוק ההון. כמו כל דבר בחיים, גם לשיטה זו יש יתרונות וחסרונות. בכל אופן, על כל משקיע להבין מהו דיבידנד, כיצד מחשבים את התשואה שלו ולהחליט האם השקעה במניות דיבידנד מתאימה לצרכים שלו.
מהו דיבידנד?
דיבידנד הוא סכום כספי המחולק על ידי החברה לבעלי המניות שלה מתוך הרווח הנקי שלה. כאשר משקיע רוכש מניות של חברה מסוימת הנסחרת בבורסה, הלכה למעשה, הוא רוכש בעלות באותה חברה. המשמעות של בעלות בחברה, בין היתר, כוללת זכאות לקבלת חלק יחסי מרווחיה, או במלים אחרות, דיבידנד.
כמה דיבידנד מחלקים בכל חברה? מדיניות חלוקת הדיבידנד נקבעת על ידי הדירקטוריון והיא מפורסמת במסגרת הדיווחים של החברה למשקיעיה. הדיבידנד יכול להיות מחולק באופן שוטף בכל חודש, רבעון, חציון או ברמה השנתית, באופן חד פעמי בעקבות רווח חריג שהתקבל, או לא להיות מחולק כלל.
איך נקבעת התשואה וכיצד היא מחושבת
תשואת הדיבידנד נקבעת ביחס לשווי החברה. חישוב תשואת דיבידנד מבוצע על ידי חלוקת סכום הדיבידנד השנתי למניה שהתקבל במחיר המניה של החברה המחלקת. לדוגמה, חברה שמחיר מנייתה 100 דולר, חילקה דיבידנד חציוני בשיעור של 3 דולר למניה, קרי, 6 דולר למניה ברמה השנתית, אזי תשואת הדיבידנד שלה היא 6 אחוזים (=100\6).
חשוב להבין שתשואת הדיבידנד משתנה בהתאם לשווי החברה והיקף חלוקת הדיבידנד. במקרים רבים חברה שנקלעת לקשיים תפסיק את חלוקת הדיבידנד שלה, או חברה שמחליטה להשקיע את הרווחים שלה בצמיחה או רכישה של נכסים וחברות אחרות, תקטין את הדיבידנד או שלא תחלק אותו כלל.
השקעה במניות דיבידנד – יתרונות מול חסרונות
כאמור, ההשקעה במניות דיבידנד היא אחת האסטרטגיות השכיחות בקרב המשקיעים. היתרון המרכזי הוא בהיבט התזרימי עבור המשקיע ורמת הוודאות הגבוהה שהוא מעניק, ברוב המקרים ללא קשר לתנודות במחיר המניה. לדוגמה, חברת תקשורת גדולה בארה"ב הנסחרת בנאסד"ק מחלקת חצי דולר למניה בכל רבעון. משקיע שרכש 200 מניות ייהנה מהכנסה, לפני מיסים, של 100 דולר בכל רבעון. כל עוד החברה לא תשנה את מדיניות חלוקת הדיבידנד שלה, אותו משקיע יכול לצפות לאותה הכנסה. אם תשואת המניה תהיה שלילית ומחירה ירד, תשואת הדיבידנד תעלה, ולהיפך.
החיסרון המרכזי של השקעה במניות דיבידנד קשור בשני היבטים. בהיבט המיסוי, הכנסה מדיבידנד מנוכה במקור, ולכן המשקיע לא נהנה מאפקט דחיית המס – חלוקת דיבידנד נחשבת לאירוע מס. ההיבט השני, הוא הפגיעה ביכולת הצמיחה של החברה, מה שעלול להשפיע על תשואת ערך המניה. ראשית, ביום שלאחר היום הקובע לקבלת הדיבידנד (יום האקס, Ex), שער המניה מופחת בגובה הדיבידנד שחולק, הרי, שלחברה יש פחות מזומנים בקופתה. שנית, חלוקת הדיבידנד לא מופנית להשקעה בפעילות החברה כגון שיפור המוצר, מו"פ, רכישה של חברות אחרות וכדומה.
האם כדאי להשקיע במניות עם תשואת דיבידנד גבוהה
כאשר מדובר בהשקעה במניות עם תשואת דיבידנד גבוהה מקובל לראות בהן כחברות שאינן מוטות צמיחה. תשואת דיבידנד גבוהה מאוד עלולה להצביע על שווי חברה נמוך, אולם, חשוב לבחון כל מקרה לגופו. האם מדובר בחברה יציבה ורווחית שסבלה מירידות זמניות שהגדילו את תשואת הדיבידנד? האם מדובר בדיבידנד שוטף או בחלוקה חד פעמית בגין אירוע מסוים? האם ההכנסות החזויות של החברה תומכות את המשך חלוקת הדיבידנד הגבוה?
מה שחשוב להבין הוא שתשואת דיבידנד גבוהה אינה ערובה להשקעה מוצלחת או כושלת. כמו תמיד, נדרש לנתח את פעילות החברה ונתוניה הפיננסיים, ללמוד מהסטטיסטיקה ארוכת השנים והחליט האם החברה עשויה להמשיך לצמוח גם בהינתן המשך חלוקת הדיבידנד.
מסחר במניות דיבידנד עם טריידסטיישן
השקעה במניות דיבידנד מתאימה בעיקר למי שמחפש הכנסה שוטפת ואינו רוצה להיות תלוי בתשואת המניה בלבד. אחרים המחפשים להנות מעליית ערך המניות משקיעים לרוב במניות צמיחה, שבדרך כלל אינן מחלקות דיבידנד. בכל מקרה, השקעה במניות דיבידנד היא פרקטיקה מקובלת, וישנן חברות שמחלקות דיבידנד באופן יציב ואף מגדילות אותו משנה לשנה, לאורך עשרות שנים.
בין אם אסטרטגיית השקעה במניות דיבידנד מדברת אליכם ובין אם אסטרטגיות אחרות, שימוש במערכת מסחר המספקת כלים לניתוח ובחינה של נכסים בשוק, וכוללת גישה למידע עדכני תומך החלטה, בדיוק כמו מערכת המסחר של טריידסטיישן, היא חולייה חיונית בשרשרת הזו.
הצטרף אלינו היום והחל לסחור עם פלטפורמת מסחר בשוק ההון הטובה בעולם עם אפליקציית מסחר בשוק ההון מתקדמת ביותר וכלי ניתוח נוספים.
0 – דמי ניהול.
0 – דמי החזקה.
0 – דמי טיפול בדיבידנד.
רק 1 סנט למניה, מינימום $1 לעסקה.