מניית ריביאן – המתחרה הגדולה בארה"ב של טסלה. האם תוכל להישאר רלוונטית?
מניית ריביאן (Rivian) בצניחה עקב שרשרת האספקה שפגעה בתחזית הייצור של רכביה
וד בשנת ב-2021 משקיעים חשבו שריביאן (טיקר: RIVN) מתכוננת למירוץ מול עם טסלה, לאחר שהחברה זכתה לרישום השישי בגודלו אי פעם בבורסה האמריקאית. אבל מאז, מחסור כרוני בחלקי ייצור ככל הנראה הפריע לייצור ודיי קיצץ את כנפיה של יצרנית הרכבים החשמליים (EV).
גרוע מכך, נראה כי יעדי הייצור של שנה שעברה שאותם היא פספסה הרסו את אמונתה של החברה גם לגבי העתיד: לשנת 2023, תחזית יצור הרכבים שמסרה החברה עומדת על 50,000 כלי רכב. ואף על פי ש 50,000 רכבי החשמל שהיא מתכננת לייצר השנה זה כפול מסך הרכבים שהיא ייצרה בשנת 2022, זה עדיין נמצא במרחק של קילומטרים מתחת לתחזיות האנליסטים שעומד על 60,000.
הגורם המשפיע ביותר על מניית ריביאן
ריביאן מפנה אצבע מאשימה לעבר שרשרת האספקה שממשיכה להיות הגורם המגביל העיקרי בייצור שלה; במהלך הרבעון הם נתקלו במספר ימי ייצור אבודים בגלל מחסור בספקים. הם צופים כי אתגרי שרשרת האספקה יימשכו גם בשנת 2023 אך עם תחזית טובה יותר ביחס למה שהיא חוותה בשנת 2022.
מטעם החברה אמרו כי בעוד שהאינפלציה הייתה גורם בשרשרת האספקה שלה, ריביאן תמשיך לנקוט בצעדים כדי להעלות את הייצור ולהפחתת עלויות החומר על ידי הרזיה את ההנדסה ואת עיצוב הרכב שלה, יחד עם מאמצים מסחריים עלויות.
התוצאות משקפות זמנים קשים עבור חברת הסטארט אפ של הרכבים החשמליים שכללו ייצור איטי מהצפוי, לחץ תמחור בלתי צפוי וכמו רבות אחרות, תכנון לפטר 6% מכוח העבודה שלה במטרה לחסוך במזומנים.
זה לא המין הכי חזק ששורד, וגם לא הכי חכם, אלא זה שמגיב הכי מהר לשינוי (צ'רלס דרווין)
הדו"ח של מניית ריביאן הכיל דגל אדום גדול נוסף:
לריביאן לא היה מה לומר על מספר הנהגים שהזמינו מראש את המשאיות שלה, נתון שהיא חושפת בדרך כלל בכל רבעון. זה יכול להיות מעין מניפולציה שמטרתה להסתיר את הביקוש הצונח עם היחלשות הכלכלה או ההמתנה הארוכה לרכבי החשמל של החברה. כך או כך, ריביאן צריכה לעשות סדר בבית: התחרות בתחום הרכבים החשמליים מתחממת, והלקוחות לא יהססו לתפוס פורד או GM במקום.
מיותר לציין שהתוצאות אכזבו את המשקיעים כה ברצינות שהם הוריד את מניותיה ב-8% במסחר המאוחר מייד לאחר פרסום הדו"ח.
המשקיעים נוטשים את מניית ריביאן לטובת…
לא נעים לומר, אך ריביאן היא אחת החברות שהיו לה בין הביצועים הגרועים ביותר בכל מדד נאסד"ק 100 בשנה שעברה, מה שמרמז על כך שכנראה למשקיעים נמאס מהחברה כבר במשך זמן מה. וכדי לזרות מלח על הפצע הזה, נראה שהם חוזרים אל האקס העשיר יותר: טסלה, המיומנת מאוד במחשק הרכבים החשמליים, שלמעשה מרוויחה.
המניות של טסלה כבר זינקו ב-90% השנה, ואנליסטים מעריכים שהמנהיג הברור של הרכבים החשמליים עשוי לעלות עוד יותר.
וזה לא מפתיע משום שאילון מאסק כהרגלו לא עוצר ובכל תחום שהוא נוגע בו, משהו מעניין איכשהו קורה. מעבר לכך שהוא פנה בשבועות האחרונים לחוקרי בינה מלאכותית לגבי הקמת מעבדת מחקר חדשה לפיתוח חלופה ל-ChatGPT של OpenAI, מה שמראה שידו בכל, ניתוח של גולדמן זאקס רומז שטסלה יכולה להרוויח מיליארדי דולרים בלי למכור אפילו מכונית אחת.
על מה מדובר?
לטסלה יש פוטנציאל להרוויח יותר מ-25 מיליארד דולר בהכנסות שנתיות על ידי פתיחת רשת הטעינה שלה לכלי רכב חשמליים אחרים. כלומר, הם לא צריכים למכור טסלה אחת כדי להוסיף עלייה ניכרת לשורה העליונה שלהם.
נציין שהתהליך הזה כבר יצא לדרך כך שזה בהחלט יכול להפוך למציאות: ממשל ביידן הודיע לאחרונה כי לראשונה, טסלה הסכימה להפוך חלק מרשת הטעינה שלה בארצות הברית למותגי רכב חשמליים אחרים. זה מגיע כחלק מתוכנית פדרלית של 7.5 מיליארד דולר שמטרתה לקדם את השימוש ברכבי רכב חשמליים ולהפחית את פליטת הפחמן.
חוץ מהכנסות מה זה יכול לעשות למניית טסלה לעומת מניית ריביאן?
על ידי כך, הם יכולים גם להפיק תועלת מ"ניצול רשת" מוגבר. ניצול מוגבר יעזור לייעל את רשת הטעינה, שכן עלויות הבנייה והתחזוקה של התשתית יתפרסו על מספר גדול יותר של משתמשים.
לטסלה יש כבר יותר מ-40,000 תחנות טעינה ברחבי העולם, אבל המהלך הזה יכול לעזור להם לשפר את הרווחיות ולאפשר להם לבנות יותר. לא יהיה מוגזם לומר שהם יכולים למעשה להחזיק במונופול על רשת הטעינה של EV.
לסיכום
שינויי האקלים יהיו ללא ספק האתגר/ההזדמנות הגדולה ביותר בעשורים הקרובים, כאשר אנו מתקדמים לעבר אפס נטו עד 2030 ובקצב הזה, טסלה עשויה להיות חלק עצום מהמעבר הזה לאנרגיה בת קיימא.
כדי להבין יותר את התחום ומה קורה עם מניית ריביאן שווה לכם גם לקחת קורס בתחום ולפתוח חשבון מסחר בברוקר טריידסטיישן.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של מניות ריביאן או טסלה המופיעות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לנקוט בגישה ביקורתית ולעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.
הצטרף אלינו היום ותהנה מערכת המסחר בבורסה הטובה בעולם עם עמלות המסחר האטרקטיביות בישראל.
0 – דמי ניהול.
0 – דמי החזקה.
0 – דמי טיפול בדיבידנד.
רק 1 סנט למניה, מינימום $1 לעסקה.
גילוי נאות: מאמר זה מיועד למטרות חינוכיות בלבד. אף אחת מהדוגמאות לא צריכה להיחשב כהמלצות מסחר.
יש הזדמנויות לצד סיכונים ואי ודאות לקראת שנת 2025. ההערכות הן שזו תהיה שנה חיובית עבור המניות, אך מספר גורמים עלולים להכניס תנודתיות לאורך הדרך
גוגל, הטיטאנית הזו של חיפוש, ענן וניידים ממשיכה להיות בולטת בחיים שלנו ולהביא חידושים פורצי דרך, אך גם מתמודדת עם איומים
סקטורים כמו טכנולוגיה, תעשייה ושיקול דעת צרכני נוטים לעלות כששיעורי הריבית יורדים ושנת 2025 עשויה להיות שנה בולטת בהוצאות הצרכנים
חברת ההשקעות בלאקרוק הגדילה את ההשקעה שלה במניות בארה"ב ויפן, תוך שהוא מצביעה על התקדמות בינה מלאכותית ורפורמות תאגידיות כמניעי צמיחה עיקריים
ההיסטוריה מצביעה על כך שהשקעה במניות קטנות בארה"ב לאחר בחירות לנשיאות לרוב משתלמת. האם זה הזמן להשקיע במניות קטנות?
כשוורן באפט קונה מניה, המשקיעים שמים לב. וכשהוא מוכר אותה, הם שמים לב גם לזה. זה בדיוק מה שקרה השנה עם Ulta Beauty
יש הזדמנויות לצד סיכונים ואי ודאות לקראת שנת 2025. ההערכות הן שזו תהיה שנה חיובית עבור המניות, אך מספר גורמים עלולים להכניס תנודתיות לאורך הדרך
גוגל, הטיטאנית הזו של חיפוש, ענן וניידים ממשיכה להיות בולטת בחיים שלנו ולהביא חידושים פורצי דרך, אך גם מתמודדת עם איומים
סקטורים כמו טכנולוגיה, תעשייה ושיקול דעת צרכני נוטים לעלות כששיעורי הריבית יורדים ושנת 2025 עשויה להיות שנה בולטת בהוצאות הצרכנים
חברת ההשקעות בלאקרוק הגדילה את ההשקעה שלה במניות בארה"ב ויפן, תוך שהוא מצביעה על התקדמות בינה מלאכותית ורפורמות תאגידיות כמניעי צמיחה עיקריים