שולי רווח נקי – Net Profit Margin

אחת האסטרטגיות השכיחות בקרב משקיעים בשוקי ההון היא ניתוח פונדמנטלי של חברות. במסגרת שיטה זו, שולי הרווח הנקי הוא נתון מרכזי שמעיד על מידת הרווחיות של החברה. במאמר זה נציג את המשמעות של שולי הרווח ונצביע על תפקידו במסגרת ניהול הסיכונים וקבלת ההחלטות במסחר בבורסה.

מה זה שולי רווח נקי

שולי רווח נקי, או Net Profit Margin במינוח המקצועי באנגלית, הוא מדד חשוב לניתוח הרווחיות של חברה מסוימת. הנתון מייצג את אחוז הרווח הנקי (לאחר ניכוי ההוצאות) מתוך סך ההכנסות של החברה. במלים אחרות, הוא מראה כמה כסף נשאר מכל 1 דולר של הכנסות בחברה. נניח חברה ציבורית שמוכרת ציוד משרדי ושולי הרווח שלה עומדים על 20%, קרי, על כל 1 דולר של הכנסות, 20 סנט יישארו בקופתה לאחר ניכוי הוצאות כמו תפעול, שיווק, מיסים, ריביות על מימון ועוד.

מדוע שולי רווח נקי הוא נתון חשוב ומה אפשר ללמוד ממנו?

שולי רווח נקי הוא נתון חשוב מפני שהוא מצביע על מידת הרווחיות של החברה, מה שעשוי ללמד את המשקיע כמה דברים חשובים ולסייע לו בקבלת ההחלטות בהשקעות:

  1. יעילות תפעולית – בראש ובראשונה, שולי רווח רחבים מעידים על ניהול נכון הפעילות העסקית בחברה. אחוז רווח נקי גבוה מעיד על שליטה בהוצאות השוטפות בחברה, על תמחור נכון והתאמה בין ההיצע לביקוש בשוק הפעילות של החברה.
  2. יציבות – אחוז רווח נקי גבוה מעניק לחברה גמישות, בייחוד בתקופות של משבר. שוליים רחבים מאפשרים צמצום שלהם תוך השקעה בשיפור המוצרים ושיווקם, ובעיקר – מאפשרים לחברות לשרוד תקופות של מיתון בשוק תוך הסתמכות על הרווח וללא הצורך בגיוס כספים ודילול בעלי המניות הקיימים.

ולא פחות חשוב, Net Profit Margin, מאפשר להשוות בין חברות שונות הפועלות באותו הסקטור, או לבחון את השיפור בביצועים של חברה מסוימת לאורך זמן. לכל סקטור יש שולי רווח נקי שמאפיינים אותו. למשל, בסקטור הטכנולוגיה מדובר בשוליים משמעותית ביחס לסקטור הריטייל (קמעונאות). חברת אלפאבת, חברת האם של גוגל, מציגה בשנים האחרונות שולי רווח נקי של כ-28%, ואילו חברת נייקי מציגה שוליים של כ-10%. בנוסף, זיהוי המגמה בשולי הרווח, חשוב גם הוא. אם אחוז הרווח הנקי יורד עם השנים אצל חברה מסוימת, הדבר יכול להוות תמרור אזהרה בקרב המשקיעים, ולהיפך.

איך לחשב את שולי הרווח הנקי?

חישוב שולי הרווח הנקי הוא עניין פשוט. הנתון מתקבל בחלוקת הרווח הנקי בהכנסות החברה, ואת שני הנתונים תמצאו בדוחות הכספיים המפורסמים על ידי החברות (הכנסות – Revenues, רווח נקי – Net Profit):

שולי רווח נקי

מאחר וברווח נקי עסקינן, קרי, לאחר מיסים והפחתות, חשוב שלא לבלבל זאת עם נתון הרווח הגולמי (Gross Profit) המתייחס לרווח לפני ניכוי ההוצאות הכוללות.

סיכונים והזדמנויות בהשקעה לפי שולי רווח נקי

כאשר מנתחים את שולי הרווח הנקי, חשוב להבין את הסיכונים וההזדמנויות בכך. ראשית, חשוב לכלול את הנתונים יחד עם פרמטרים נוספים ולא להסתמך אך ורק על נתון אחד. שנית, לשולי הרווח עשויה להיות משמעות כפולה וחשוב להבין אותה.

בצד הסיכון שולי רווח נמוכים עלולים להעיד על ניהול לא יעיל, עלויות גבוהות ותחרות גבוה. חברות בעלות שוליים נמוכים עלולות להציג תנודתיות גבוהה יותר בשל הרגישות הרבה יותר לשינויים בירידה בהכנסות. בנוסף, כאשר השוליים מצומצמים גם שינויים החיצונים לחברה, כמו עלייה במחירי חומרי הגלם, רגולציה ועוד, יכולים לפגוע בצורה מהותית יותר ברווחי החברה.

בצד הסיכויים, שוליים נמוכים שנמצאים במגמת שיפור עשויים להעיד על תמחור נמוך ביחס לשווי ההוגן, בייחוד אם הממוצע בסקטור גבוה ביחס לחברה הנבחנת. ובכלל, שולי רווח נקי נמוכים מגלמים הזדמנות לצמיחה ולשיפור, ומשקיעים אשר מחפשים חברות בתמחור נמוך עשויים למצוא הזדמנות בשולי רווח נמוכים.

מסחר בבורסה עם טריידסטיישן

במערכת המסחר של טריידסטיישן ניתן לסחור בקלות וביעילות מכל מקום. כלי הניתוח והמעקב משמשים את הסוחרים לאתר הזדמנויות, בין היתר, גם על בסיס נתון שולי הרווח הנקי. ניתן להגדיר, למיין ולסנן מניות שונות על בסיס פרמטרים רבים, והכל בדרך לניהול סיכונים מושכל ובהתאם לאסטרטגיית המסחר שמתאימה למשקיע.

רוצה להתחיל לסחור עם טריידסטיישן? הצטרף אלינו היום והחל לסחור עם פלטפורמת מסחר בשוק ההון הטובה בעולם עם אפליקציית מסחר בשוק ההון מתקדמת ביותר וכלי ניתוח נוספים.

0 – דמי ניהול.
0 – דמי החזקה.
0 – דמי טיפול בדיבידנד.

רק 1 סנט למניה, מינימום $1 לעסקה.

דילוג לתוכן

    פתיחת חשבון

    מאשר קבלת חומר פרסומי ושיווקי מחברת עלית פלטפורמס בעמ ו/או או כל צד ג מטעמן ו/או או הקשור אליהן