הזהב ממריא – הסיבות ולמה כדאי להשקיע בזהב
הזהב פורץ שיאים לאחרונה, ועדיין, זה עשוי להיות זמן טוב להכניס חלק מהמתכת הבטוחה הזו לתיק כי הכלכלה בהאטה, השווקים נראים לא בטוחים והמתחים בעולם מתחממים.
אם כמו כולם גם אתה לא באמת יודע מה עומד לקרות, אז להחזיק קצת זהב היא דרך טובה להגן על הכסף שלך. בנוסף, אם אתה חושב שעלול להגיע מיתון, אז סה"כ זהב יכול להיות מעין פוליסת ביטוח טובה. הוא נוטה לשמור על הערך שלו, גם כשנכסים אחרים נמצאים בירידה.
אז למה כולם נוהרים אל הזהב ואיך אפשר להשקיע בו?
סיבה 1: הריבית
נתחיל בכך שניתן קפיצה בגרף כמה עשורים אחורה כדי להבין איפה מחירי הזהב נמצאים היום ולמה יש להם את כל הסיבות להמשיך לעלות. לפני 20 שנה, מחיר הזהב היה די תקוע. למעשה, הוא זז משהו כמו 25 שנה בעיקר הצידה. הוא היה כל כך משעמם עד שלפי הנתונים, בתחילת שנות ה-2000 בריטניה החליטה למעשה למכור חצי מהעתודות שלה, בערך 400 טון.
ואז הגיע המשבר הפיננסי העולמי ב-2008, שזעזע את הנכסים. המשקיעים הלכו לחפש מקלטים בטוחים, והעלו את מחיר הזהב בכ-20% באותה שנה. אבל התנועה האמיתי שלו רק התחילה. כדי להתמודד עם המשבר, ממשלות בעולם הורידו את הריבית כמעט לאפס ואישרו תוכניות הקלות כמותיות רציניות לרכישת אג"ח, שהמטרה שלהן הייתה להוריד את תשואות האג"ח (כי כשמחירי האג"ח עולים, התשואות שלהן יורדות). הרעיון היה לפתות משקיעים לצאת מהאג"ח ולעודד אותם במקום זאת להשקיע במניות, להקים עסקים, לקנות בתים, ובאופן כללי להוציא כסף כדי לתרום לכלכלות שיצמחו בחזרה.
שנת 2013, ארה"ב ושוק העבודה שלה כבר היו במצב בריאותי טוב יותר, אז הפדרל ריזרב התחיל להאט את רכישות האג"ח שלו, מה שהעלה את מחירי האג"ח. ואז הזהב ירד מכ-1,600 דולר בתחילת 2013 לאזור של 1,200 דולר בסוף 2018.
שנה וחצי לאחר מכן, הגיעה מגיפת הקורונה וכלכלת ארה"ב נכנסה לזמן קצר שוב למיתון, והממשלות שוב הגיבו בשורה של צעדי חירום – ושיעורי הריבית הופחתו והזהב קפץ מ-1,400 דולר בתחילת 2020 ל-1,800 דולר עד סוף 2021. גם אפשר לראות דפוס שעולה כאן כלומר, ככל שהריבית יורדת, הזהב עולה.
סיבה 2: מלחמות סחר
לאחרונה, מלחמת הסחר של דונלד טראמפ היא שגרמה למחיר הזהב לפרוץ שיאים. המיסים על יבוא סחורות מסוימות מקנדה, מקסיקו, סין ואירופה העלתה חששות שהעלויות הללו פשוט יועברו לצרכנים. זה יגרום לאינפלציה ועלול להוביל את כלכלת ארה"ב למיתון. ובאופן טבעי כפי שהיה מצופה, סין, אירופה וקנדה לא ספגו בשקט והגיבו בחזרה עם מכסי תגמול משלהן על סחורות אמריקאיות. אם מחירי הסחורה יועלו באופן שרירותי ברחבי העולם, אז הכסף של האנשים יהפוך לפחות שווה וזו סיבה מספיק טובה בעיני אנשים לחפש מקלט בטוח להשקעה.
סיבה 3: אין תחליף לזהב
הזהב היה קיים במשך אלפי שנים …עוד לפני הדולר, היואן, האירו או הפאונד וסביר להניח שהוא יהיה בסביבה במשך אלפי שנים לאחר מכן וכמעט ואין לו תחליף כי אפשר להשתמש בזהב כמעט בכל מקום בעולם ולקבל תמורתו סחורות ושירותים. בנוסף, זהב הוא גם מאד נדיר. על פי מועצת הזהב העולמית ההערכה היא שכ-55,000 טונות של זהב עדיין נמצאים באדמה, אבל זה יותר ויותר מסוכן, קשה ויקר לחלץ אותו.
סיבה 4: מתח עולמי
מדינות כמו סין, הודו וטורקיה כולן הגדילו באופן משמעותי את קניית הזהב שלהן כי הן רוצות להיפטר מהתלות בדולר האמריקאי. כל הסכסוכים במזרח התיכון ובאוקראינה, ומתחים במקומות אחרים עוררו לחץ בכלכלה העולמית והובילו את המשקיעים לזהב שנחשב למקום בטוח.
בדיוק מהסיבה הזו הבנקים המרכזיים האיצו את קניית הזהב שלהם, הם רכשו יותר מ-1,000 טון זו השנה השלישית ברציפות. לפי נתוני מועצת הזהב העולמית, הקנייה עלתה משמעותית במהלך שלושת החודשים האחרונים של 2024, הגיעה ל-333 טון והביאה את הסכום השנתי של הבנקים המרכזיים ל-1,045 טון.
סיבה 5: זהב כהשקעה
על פניו, זהב נראה כמו השקעה נוראית. הוא לא מחלק דיבידנדים, לא מייצר הכנסה וכו'…ובכל זאת, יש סיבות טובות להחזיק אותו. הכלל הראשון של השקעה הוא שמירה על ההון ומבחינה זו, יש מעט אפשרויות טובות יותר. מאז ומתמיד הזהב תמיד היה מקום מספר אחד לערך. לכן זה רק הגיוני שמקצוענים בחום ההשקעות תמיד ממליצים להקצות 5% עד 10% משווי התיק הכולל לזהב.
בנוסף, לזהב יש גם קורלציה נמוכה עם סוגי נכסים אחרים. כלומר, גם כשהמניות או האג"ח נמצאים צונחים, הזהב לרוב נשאר במסלול שלו. זה מציע למשקיעים הגנה מסוימת כשהשווקים צונחים. בינתיים, גם הערך של מטבע הרזרבה הגדול בעולם, הדולר האמריקאי ירד על רקע החששות להאטה כלכלית בעקבות המדיניות הכלכלית של טראמפ שמטלטלים את אמון המשקיעים. ומיותר לציין שהדאגות הללו לא היו גדולות עבור שוק המניות.
אז איך משקיעים יכולים לקבל חשיפה לזהב בצורה הטובה ביותר?
יש קרנות שמומחיות לזהב או סחורה הנסחרת בבורסה (ETC) שיכולות לתת לך חשיפה להשקעה בזהב. (Exchange-Traded Commodities הם מוצרים סחירים בבורסה, כמו קרנות סחורה שמאפשרות השקעה בזהב, כסף, נפט וכו').
ETCs עוקבים אחר המחיר של סחורה בודדת או סל של סחורות. המטרה היא לספק תשואה בהתאם למחיר הזהב, בניכוי עמלת הקרן שלו, שהיא בדרך כלל נמוכה מאוד. לכן ETC מציעות דרך בעלות נמוכה להשקיע ישירות בזהב.
יש את SPDR Gold (טיקר: GLD), iShares Gold Trust (טיקר: IAU) או VanEck Merk Gold Trust (טיקר: OUNZ). כדי לקבל חשיפה לתעשייה כולה, אפשר להשקיע בחברות כריית זהב גלובליות, באמצעות VanEck Gold Miners ETF – GDX.
חשוב לציין שכדאי להיזהר מתעודות סל ממונפות כי הן נוטות להיות בסיכון גבוה ויכולות לספוג הפסדים עצומים אם השוק הולך לכיוון ה"לא נכון".
יש גם קרנות פעילות שיש להן פוזיציות גדולות בזהב – הן המנוהלות על ידי מנהלי קרנות כגון: BlackRock World Mining Trust, Jupiter Gold and Silver ו-WS Amati Strategic Metals B.
לסיום, מי שמספיק בטוח בעצמו כדי לבחור לבד מניות כריית זהב בודדות, יש שם המון ענקיות והרבה חברות כרייה קטנות. רק חשוב לשים לב שהן עלולות להיות עם סיכון גבוה יותר, בהתחשב באופי הענף. לכל מכרה יש כלכלה שונה, עלויות ייצור וכו' שמשפיעים בסופו של דבר על הרווח. בנוסף, יש גם סיכון גיאוגרפי, מקומות שבהן יש סכסוכים מקומיים או אזוריים שיכולים להתלקח מה שישפיע מיידית על הרווחים של המשקיע.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של סוגי ניירות הערך המופיעות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.
המותג שכבש את העולם עם רכבים חכמים וחזון ירוק, איבד גובה– בעיקר בגלל שילוב של שיקולים עסקיים, חברתיים ואישיים
ככל שהאמון ביציבות של ארה"ב מתערער, מדינות נוספות סוחרות במטבעות מקומיים, מצמצמות את יתרות הדולר שלהן ובוחנות אלטרנטיבות
כשמדובר במתחי סחר חריפים, הסיכונים עולים ולעיתים מתפתחת תגובת שרשרת שמשפיעה באופן רחב על הכלכלה. אג"ח ממשלתי יכול להוות פתרון טוב להשקעה
המכסים ההדדיים בארה"ב היו קשים מהצפוי, התבססו על שיטה יוצאת דופן, והפחידו משקיעים שברחו משווקי המניות בעולם
בבורסה אין ארוחות חינם. תיק מניות טהור טומן בחובו סיכון גבוה. לכן גישה חכמה יותר תהיה לבנות לעצמך תיק השקעות שממזג מניות עם נכסים נוספים
תכנית המכסים של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ מטלטלת את השוק – אך לחברות הקטנות יש סיבה לאופטימיות.
המותג שכבש את העולם עם רכבים חכמים וחזון ירוק, איבד גובה– בעיקר בגלל שילוב של שיקולים עסקיים, חברתיים ואישיים
ככל שהאמון ביציבות של ארה"ב מתערער, מדינות נוספות סוחרות במטבעות מקומיים, מצמצמות את יתרות הדולר שלהן ובוחנות אלטרנטיבות
כשמדובר במתחי סחר חריפים, הסיכונים עולים ולעיתים מתפתחת תגובת שרשרת שמשפיעה באופן רחב על הכלכלה. אג"ח ממשלתי יכול להוות פתרון טוב להשקעה
המכסים ההדדיים בארה"ב היו קשים מהצפוי, התבססו על שיטה יוצאת דופן, והפחידו משקיעים שברחו משווקי המניות בעולם