איך למצוא מניות להשקעה של חברות זוכות?
לרוב החברות יש אורך חיים די קצר, רק 5% שורדות מעבר לכמה עשורים. אבל אלה שכן מחזיקות מעמד בהצלחה, כמו אפל ומיקרוסופט – נוטות להפוך ליצרניות כסף. מה הסיבות לכך?
בכל פעם שאתה משקיע במניה, אתה בעצם מהמר על העתיד של החברה כלומר, ביכולת שלה לצמוח, להחזיק מעמד ולהחזיר לך תשואות. אבל חברות לא שורדות לנצח ולמעשה, רובן לא יהפכו את בעלי המניות שלהן לעשירים. אבל כשמבינים מה גורם להם להצליח או להיכשל יכולה לעשות הבדל גדול בתיק ההשקעות שלך.
זה מוביל אותנו לדבר קצת על מחזור החיים של החברות:
בדיוק כמו בחיים האמיתיים, חברות לא שורדות לנצח. והיעלמות של חברות יכול לבוא לידי ביטוי בצורות שונות למשל, מיזוג או רכישה, פשיטת רגל (סוף פחות טוב), מחיקה מהבורסה עקב אי עמידה בתקנים ועוד.
אבל כולנו יודעים שלא כולן נכשלות. אם כי עפ"י הנתונים, רק 5% נוטים לשרוד מעבר ל-50 שנה. אלה שכן עברו בהצלחה כמה עשרות שנים טובות הן בדרך כלל ענקיות כמו אפל או מיקרוסופט, אותן חברות שהוכיחו את היכולת שלהן להסתגל ולשגשג בשווקים שמשתנים כל הזמן. וחשוב לזהות את הסיבות להישרדות כשיש כלל אצבע פשוט – ככל שהחברה גדולה יותר, החיים שלה ארוכים יותר.
איך נוכל לזהות את יצרניות הכסף האמיתיות?
כאמור, רק חלק קטן מהחברות אחראיות לרוב העושר שנוצר בבורסה. למעשה, רק 2% מהחברות ייצרו למעלה מ-90% מהעושר הנקי העצום של השוק. השאלה אם כן היא: איך מזהים את החברות המובילות האלה?
לחברות ותיקות אלה יש ארבעה מאפיינים מרכזיים משותפים.
- צמיחה מהירה של נכסים והכנסות – זה אחד מסימני ההיכר של יוצרות ההון הללו. אפל, למשל, משקיעה בעצמה מחדש באופן עקבי ופורצת את גבולות החדשנות.
- תשואות חזקות על ההון. לחברות הללו יש לרוב תשואה גבוהה על ההון המושקע (ROIC). זה אומר שהן עושות עבודה טובה בהפיכת ההשקעות שלהן לרווחים.
- הוצאות על מחקר ופיתוח: חברות כמו אפל ומיקרוסופט מזרימות מיליארדים למחקר ופיתוח (מו"פ). זה הנשק הסודי שלהן כדי להקדים את המתחרים ולשמור על הדומיננטיות שלהן.
- מאסטרים בתזרים מזומנים. הטובות ביותר מייצרות הרבה מזומנים ולא מפחדות להפעיל אותן, בין אם זה על ידי השקעה מחדש בעסק ובין אם זה תגמול בעלי המניות בדיבידנדים ורכישות חוזרות.
איך אתה יכול לוודא שאתה תופס את הזוכים?
ישנן שתי גישות ליצירת הון:
אפשרות 1: גיוון רחב. קרנות אינדקס, הכוללות טווח רחב של השוק, מאפשרות לך ללכוד את העושר שנוצר על ידי חברות עם ביצועים מובילים מבלי לשים את כל הביצים בסל אחד. הרעיון הוא פשוט: אמנם בתוך זה תמיד יהיו כמה מופסדות, אבל הביצועיסטיות שבניהן צריכות לפצות על אלה. תחשוב על זה כמו לדוג עם רשת רחבה אתה חייב לתפוס כמה גדולות.
אפשרות 2: להתמקד במניות מנצחות. מי שמעדיף גישה מעשית יותר, יכול לבנות תיק השקעות מרוכז יותר על ידי התבססות על קבוצה נבחרת של חברות שהוא מאמין שיצליחו יותר. המפתח כאן הוא בחירת מניות עם פוטנציאל ליצירת כסף רציני. אבל חשו בלהיזהר – כשיש ריכוז גדול כך גם הסיכון גדל. כמה בחירות השקעה טובות בהחלט יכולות לתת בוסט לכל תיק השקעות, אבל כמה בחירות שגויות יכולות גם להפעל אותו.
במילים אחרות, מי שהולך על פיזור רחב, קרנות אינדקס הן הבחירה הטובה יותר. ומי שמעדיף תיק מרוכז יותר, צריך לוודא שהוא משקיע בחברות עם המאפיינים חברות מובילות שזה – צמיחה, תזרים מזומנים וחדשנות.
ולבסוף, מהן הנקודות החשובות כאן?
בדיוק כמו בחיים, כשאתה מסתכל לטווח ארוך, הדברים מקבלים לפרספקטיבה. אז הנה כמה טיפים הגדולים שאפשר לקחת מזה.
ראשית, לא להיתפס יותר מדי בהייפ של הנפקות. הנפקה יכולה להיות מרגשת, אבל לא כל החברות הציבוריות החדשות הללו אכן יחזיקו מעמד. אז כדאי להיות מאד סלקטיבי, להתמקד בעסקים עם פוטנציאל צמיחה חזק לטווח ארוך. וחשוב תמיד לזכור שאפילו לחברות המצליחות ביותר יש את הבעיות שהן צריכות להתמודד איתן במהלך החיים שלהן. אמזון, למשל, ראתה ירידה עצומה של 91% במהלך הדוט-קום, אבל משקיעים לטווח ארוך שהחזיקו מעמד זכו לתגמול מטורף.
שנית, צריך לזכור שלעשות הון לוקח זמן. זה אולי נשמע נדוש, אבל כן, צריך סבלנות ופרספקטיבה ארוכת טווח מכיוון שלמניות עם הביצועים הטובים ביותר לוקח לעתים שנים ואפילו עשרות שנים להניב תשואות משמעותיות.
שלישית, כדאי להסתכל מעבר למגזר הטכנולוגיה. חברות בתחום הבריאות והאנרגיה כמו ג'ונסון אנד ג'ונסון ושברון בנו בשקט ערך משמעותי לבעלי המניות במהלך השנים.
ואחרון, לעקוב אחרי חברות שמשקיעות מאד בחדשנות. משום שההסטוריה מראה שעסקים אלה נשארים צעד אחד לפני המתחרות על כל שהן כל הזמן משפרות את היעילות שלהן, מקצצות בעלויות ומרחיבות נתח שוק וזה חשוב. הדרך ליצירת הון יכולה להיות ארוכה, אבל מי שנצמד לחברות המתמקדות בצמיחה, תזרים מזומנים וחדשנות כנראה ירוויח מהמסע הזה.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של סוגי ניירות הערך המופיעות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.
זה הזמן להתחיל לסחור במניות. הצטרפו אלינו היום ותתחילו להנות ממערכת מסחר עצמאי בבורסה הטובה בעולם עם עמלות המסחר האטרקטיביות
בישראל.
0 – דמי ניהול.
0 – דמי החזקה.
0 – דמי טיפול בדיבידנד.
רק 1 סנט למניה, מינימום $1 לעסקה.
לרוב החברות יש אורך חיים די קצר, רק 5% שורדות מעבר לכמה עשורים. אבל אלה שכן מחזיקות מעמד בהצלחה, כמו אפל...
מניית אינטל נסחרת קרוב לשפל של עשר שנים, אך יתכן והיא חשובה מכדי להיכשל - וזולה מכדי לוותר עליה. אז מה...
הביקוש לשבבי בינה מלאכותית העלה את הרווחים של הענקית הטייוואנית, והמריץ גם את שוק המוליכים למחצה הרחב יותר. על מה לשים...