מכפיל מכירות הוא כלי שימושי בקרב משקיעים המאפשר לבסס את החלטות ההשקעה שלהם ולאתר מניות הנסחרות בתמחור חסר. השימוש בו מתאים במיוחד כאשר מדובר בחברות צעירות וצומחות שטרם הגיעו לרווחיות ולא ניתן לעשות שימוש באינדיקטורים מבוססי רווחיות כמו מכפיל רווח.
מכפיל מכירות – מהו ומתי משתמשים בו
מכפיל מכירות (Price-to-Sales Ratio) הוא מדד פיננסי להערכת שווי החברה ביחס להכנסותיה (או מכירותיה). הוא מאפשר למשקיעים להבין כמה השוק מוכן לשלם, קרי בשווי השוק של החברה, על כל דולר של מכירות של החברה. השימוש במכפיל מכירות שכיח במקרה של חברות שאינן רווחיות, לפחות לא באופן יציב. הוא יעיל בייחוד בהשוואה בין חברות טכנולוגיה, המאופיינות בצמיחה מהירה ובשנים של פעילות שאינה רווחית.
איך מחשבים מכפיל מכירות
חישוב מכפיל מכירות הוא פשוט ומהיר. הוא מבוצע על פי הנוסחה הבאה ובהתבסס על הנתונים הרשמיים של החברות הנסחרות בבורסות השונות:
לדוגמה, חברה טכנולוגית ששווי השוק שלה הוא 300 מיליון דולר והיא מוכרת בשנה ב-100 מיליון דולר – מכפיל המכירות שלה עומד על 3. לשם המחשה, נכון לכתיבת שורות אלה, מכפיל המכירות של חברת JFrog הישראלית עומד על 8.7 ואילו של מאנדיי הישראלית עומד על כמעט 17. שתי החברות נסחרות בנאסד"ק, אחת עדיין איננה רווחית והשנייה על סף רווחיות. מה המשמעות של הפער הגדול בין השתיים? מיד נסביר.
המשמעות של מכפיל מכירות גבוה הוא שהמשקיעים בשוק מצפים להמשך צמיחה גבוהה במכירות בעתיד הקרוב. במקרה של מניית מאנדי, למשל, ניכר כי האופטימיות לגבי המשך הצמיחה גבוהה משמעותית ביחס ל-JFrog, מה שמתבטא בשווי השוק של מאנדיי – יותר מ-14 מיליארד דולר, לעומת שווי השוק של JFrog שעומד על כ-3.4 מיליארד דולר. כלומר, המשקיעים בשוק מוכנים לשלם יותר עבור כל דולר של מכירות במקרה של מאנדיי.
בכל מקרה, חשוב להכיר את המגבלות של מכפיל המכירות. מטבע הדברים הוא לא מתחשב ברווחיות ולא מספק תמונה מלאה על הבריאות הפיננסית של החברה. כמו כן, הוא אינו מתחשב כלל בהשפעות חיצוניות, חיוביות או שליליות, על ביצועיה העסקיים של החברה. שינויים רגולטוריים, רמת מינוף ועוד, אינם מקבלים ביטוי במדד זה. בהתאם לכך, חשוב שלא להתבסס אך ורק על מכפיל מכירות, ולעשות בו שימוש מושכל לצד ניתוח המבוסס על סיכוני מאקרו ומיקרו נוספים.
איך לבצע סינון מניות על פי מכפיל מכירות
על מנת לבצע סינון אפקטיבי של מניות על בסיס מכפיל מכירות, רצוי להקפיד על השלבים הבאים:
- הגדרת ענף רלוונטי – בדומה לשימוש במכפילים אחרים, חשוב לבצע השוואה וסינון לפי ענפים כדי להימנע מעיוותים מבניים בנתונים.
- השוואה בין חברות דומות – כפי שבחרנו סקטור מסוים, רצוי גם להשוות בין חברות עם פעילות דומה בתוך אותו הסקטור. השוואה בין חברת SaaS לבין חברה המפתחת חומרה, על אף ששתיהן בסקטור הטכנולוגי עלולה שלא להיות יעילה.
- השוואה לממוצע בסקטור – כדי להבין ה-P/S Ratio הוא נמוך או גבוה, נסו לאתר או לחשב את הממוצע הענפי, או את ממוצע מכפיל המכירות של מספר חברות דומות. ככלל, לכל ענף ישנם מכפילים מקובלים – חפשו אותם.
חשוב להדגיש כי מכפיל מכירות הוא מדד יחסי ונדרש לבחון אותו ביחס לחברות דומות באותו הענף. במידה ואיתרתם מניה עם מכפיל מכירות נמוך ביחס למדד ההשוואה, על מנת לקבוע אם מדובר בהזדמנות השקעה בחברה מתומחרת בחסר, נדרש להצליב את התוצאות עם נתונים ואינדיקטורים אחרים כדי לקבל תמונה שלמה יותר.
מסחר במניות בשוק ההון עם טריידסטיישן
במערכת המסחר המתקדמת של טריידסטיישן תוכלו לקבל גישה לנתונים העדכניים ולהגדיר סורק מניות על בסיס מדדים כמו מכפיל מכירות. במיוחד בחברות מבוססת צמיחה שאינן רווחיות עדיין, מכפיל מכירות עשוי לספק לכם תובנות חשובות על ציפיות השוק באשר לביצועי החברה, ולצד מחקר מעמיק יותר תוכלו לקבל החלטות השקעה מושכלות.
אין לכם עדיין חשבון מסחר בטריידסטיישן? השאירו פרטים לפתיחת חשבון.