תחזית שוק ההון לשנת 2025 – איפה כדאי להשקיע?
יש הזדמנויות לצד סיכונים ואי ודאות אמיתיים לקראת שנת 2025. ההערכות הן שזו תהיה שנה חיובית עבור המניות, אך מספר גורמים עלולים להכניס תנודתיות לאורך הדרך
עד כה מדד S&P 500 עלה כמעט 30% מתחילת השנה, וההצמיחה הזו באה אחרי עלייה של 24% בשנה שעברה. זה דיי אופייני שהזמנים הטובים נמשכים בדרך כלל זמן רב יותר אך בכל מקרה, הדבר שתמיד צריך לזכור הוא שהאקלים בבורסה אינו קבוע כלומר, בין אם מחירי המניות עולים או יורדים, תמיד יש סיכוי למהפך כלשהו שעשוי להמתין מעבר לפינה.
אילו גורמים עשויים להשפיע על שוק המניות בשנת 2025?
יש מספר גורמים שכדאי לקחת בחשבון ב-2025: תוצאות הבחירות לנשיאות בארה"ב, אינפלציה וריביות, חדשנות טכנולוגית וכמובן מתחים גיאופוליטיים.
אינפלציה וריביות
הפד הוריד את הריבית בספטמבר לאחר שבקיץ האחרון האינפלציה ירדה לבסוף מתחת ל-3%. אנליסטים רבים מעריכים שהפד ימשיך להוריד את הריבית במרווחים קטנים כאשר האינפלציה יורדת בעדינות לעבר היעד של הפד שהוא 2%. התוכנית הזו נשמעת טוב, אך ישנם סיכונים שיש לקחת בחשבון. למשל, יש הערכות שעלולה להיות בארה"ב סטגפלציה בשנה הבאה (שזו אינפלציה מתמשכת למרות ריכוך הכלכלה ושוק העבודה). ומה שיכול לזרז זאת זה שינוי מדיניות המכסים והמתחים הגיאופוליטיים.
בנוסף, יעד האינפלציה של הפד של 2% הוא בעיני רבים לא ריאלי. אם הריבית תישאר מעל היעד ותהפוך להיות הנורמלי החדש אז שולי הרווח עלולים להיפגע. והרי רווחיות נמוכה יותר תעכב את הצמיחה בשוק המניות.
התפתחויות בתחום הטכנולוגיה
חדשנות טכנולוגית היוותה לאחרונה מנוע צמיחה עיקרי בשוק המניות, ויצרה כמה מהמניות הטובות ביותר של 2024. לדוגמה, מחיר מניית אנבידיה עלתה בכ- 150% (נכון להיום) כשעשתה רווחים על רקע הביקוש ליחידות העיבוד הגרפי של החברה שהן כידוע מהוות משאב מועדף בכל הקשור לעומסי עבודה של למידת מכונה.
לטוב ולרע, שוק המניות יגיב להתפתחויות נוספות בתחום הבינה המלאכותית בשנת 2025. אי ודאות אחת היא האם בינה מלאכותית יכולה לעמוד בהבטחות שלה משום שציפיות המשקיעים לתשואה יפה הן גבוהות. עקב כל המיליארדים שהיא משקיעה על פיתוח בינה מלאכותית. בהקשר זה, מומחים רבים מאמינים שהבינה המלאכותית אכן תוכיח את עצמה.
מתחים גיאופוליטיים
עד כה, המלחמה באוקראינה והסכסוך במזרח התיכון לא יצרו בעיות גדולות בשווקים הפיננסיים של ארה"ב. אך זה עשוי להשתנות אם אי השקט יסלים עד כדי שיבוש הסחר העולמי או אספקת הסחורות.
מגזרים עיקריים למעקב ב-2025
ארבעה מגזרים שכדאי לבחון לקראת שנה הבאה: טכנולוגיה, בריאות, אנרגיה וצרכנות.
לגבי הטכנולוגיה – הציפיה היא שההוצאות ברחבי העולם על בינה מלאכותית יוכפלו יותר מ-2024 ל-2028, ויגדלו בשיעור צמיחה שנתי מורכב (CAGR) של 29%. ההערכה היא שההשקעות יועברו לאפליקציות התומכות בינה מלאכותית, חומרה, כולל מוליכים למחצה, מערכות אחסון ושרתים, בתוספת שירותים נלווים כגון מחשוב ענן.
שירותי בריאות – ההערכות הן שהרווחים של שירותי הבריאות יצמחו ב-7% (שנתי מורכב) בין 2022 ל-2027. יש שימוש גבוה יותר ויותר בחברות שירותי בריאות וטכנולוגיה, מה שתומך בהרחבת שולי הרווח. חברות שירותי בריאות וטכנולוגיה מסייעות לחברות ביטוח, מערכות בריאות וכו' לזהות הזדמנויות הכנסה ולצמצם עלויות באמצעות נתונים וניתוח וזה צפוי להיות פלח שצומח במהירות בתחום מניות שירותי הבריאות.
אנרגיה – עם מגזר טכנולוגי שנמצא בצמיחה, מגיעות גם דרישות אנרגיה גבוהות יותר. לצורך העניין, מכון המחקר לכוח החשמל (EPRI) מעריך שצ'אטבוטים של AI כמו ChatGPT משתמשים פי 10 בחשמל מחיפוש באינטרנט. קחו בחשבון שבשנת 2023, הדלקים המאובנים היוו 60% מייצור החשמל בארה"ב והדלקים המאובנים ימשיכו לשחק תפקיד חשוב בעולם האנרגיה גם בטווח הקרוב. עפ"י הנתונים יהיה ביקוש גבוה יותר גם לאנרגיה סולארית, רוח והידרו מתחדשת שיגיע בעיקר ממרכזי נתונים וחברות טכנולוגיה.
תחזיות מומחים למגמות צמיחה בשוק המניות בשנת 2025
תחזיות המומחים לצמיחה בשוק המניות בשנת 2025 נעות בין ירידה של 5% לצמיחה של 20% אך הרוב המכריע רואה צמיחה של כ 10% כתרחיש הסביר ביותר.
התנודתיות תהווה אתגר עיקרי למשקיעים בשנת 2025. אי ודאות לגבי הגורמים שצוינו, החל מתוצאות הבחירות בארה"ב ועד לסכסוכים בעולם, כמעט מבטיחה שלשוק יהיו ימים טובים לצד פחות טובים במיוחד על רקע העובדה שהערכות שווי גבוהות עלולות להחריף את העליות והמורדות. בהקשר זה יש לציין שיחס המחיר לרווח של 12 חודשים קדימה עבור ה- S&P 500 הוא הרבה מעל הממוצע של 20 השנים שלו. אפל, אנבידיה וטסלה הן התורמות העיקריות מכאן, שהרווחים של החברות יצטרכו להמשיך לגדול כדי להצדיק את הערכות השווי האלה. אם הרווחים של החברות הללו יאכזבו, 2025 עלולה להיות שנה פחות קלה.
כיצד להתאים את ההשקעות לשנת 2025
אי הוודאות שעל הפרק מצדיקה התאמות בתיק ההשקעות והחשיפות מבחינה מגזרית. כלומר, אם הפד ימשיך להוריד את הריבית, כדאי לשקול להתאים את התיק מבחינה מגזרית. סקטורים כמו טכנולוגיה ותעשייה נוטים לעלות כשהריבית יורדת. גם מניות צרכניות ירוויחו מסביבה כזו כי זה יעודד עליה בהוצאות. למשל, צרכנים רבים עשויים לצאת לחופשות יוקרה או מכוניות חדשות אם הם יוכלו לממן זאת במחיר סביר. לעומת זאת, בנקים יהיו פחות אטרקטיביים כשהעלויות הופכות להיות נמוכות יותר ובמילים אחרות, כשהריבית יורדת – שולי הרווח שלהם עלול להתכווץ.
מה השורה התחתונה?
התחזית הרווחת לשנת 2025 היא אופטימיות זהירה. מומנטום בחדשנות טכנולוגית ושיעורי ריבית נמוכים בדרך כלל טובים לשוק המניות, אבל הערכות שווי גבוהות, מתחים עולמיים ואי ודאות סביב הבחירות לנשיאות ארה"ב עלולים להוות סיכונים. יכול להיות שזה הזמן לגוון בין צמיחה וערך. חשיפה משולבת מציעה פוטנציאל רווח בתוספת הגנה מפני תנודתיות – שזה הטוב משני העולמות.
אין בכתוב כל המלצה לביצוע פעולה כלשהי, כולל רכישה/קנייה/החזקה של ניירות הערך המוזכרות בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לעשות מחקר מעמיק בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.
זה הזמן להתחיל לסחור במניות. הצטרפו אלינו היום ותתחילו להנות ממערכת מסחר עצמאי בבורסה הטובה בעולם עם עמלות המסחר האטרקטיביות
בישראל.
0 – דמי ניהול.
0 – דמי החזקה.
0 – דמי טיפול בדיבידנד.
רק 1 סנט למניה, מינימום $1 לעסקה.
יש הזדמנויות לצד סיכונים ואי ודאות לקראת שנת 2025. ההערכות הן שזו תהיה שנה חיובית עבור המניות, אך מספר גורמים עלולים...
גוגל, הטיטאנית הזו של חיפוש, ענן וניידים ממשיכה להיות בולטת בחיים שלנו ולהביא חידושים פורצי דרך, אך גם מתמודדת עם איומים
סקטורים כמו טכנולוגיה, תעשייה ושיקול דעת צרכני נוטים לעלות כששיעורי הריבית יורדים ושנת 2025 עשויה להיות שנה בולטת בהוצאות הצרכנים