שורט סקוויז – תופעה שחובה להכיר בשוק ההון

שורט סקוויז – תופעה שחובה להכיר בשוק ההון

שורט סקוויז - תופעה שחובה להכיר בשוק ההון

שורט סקוויז
ב

עולם הפיננסי, גם כאשר אנו כמשקיעים צופים ירידה גדולה בשוק ההון ומוכרים בשורט, אנחנו יכולים להפסיד על אף שצדקנו.  תופעה זו נקראת: שורט סקוויז.

כולנו חווינו אירועים גדולים, כגון: הקורונה או המלחמה בין רוסיה לאוקראינה, שבהם כולנו צופים ירידות גדולות בשווקים. לכן אנחנו אומרים לעצמנו: "יש לנו ההזדמנות להרוויח מהירידות אם נבצע שורטים על השוק". צריך רק לוודא שלא יהיה לנו שורט סקוויז שיוסבר להלן.

בואו נבין ביחד מה זה שורט?

שורט סקוויז – שורט, או כמו שאנחנו קוראים לזה בעברית מכירה בחסר היא שיטת מסחר בבורסה שכדאי לכם להכיר. בעבר, יכולנו להרוויח כסף רק כשהמניה עולה, בזמננו התהפכו היוצרות ואנחנו יכולים להרוויח גם כשמחירי המניות יורדים.

למי שלא מכיר מהו שורט, יתכן וזה נשמע משונה שאנחנו מרוויחים כסף כשהמניות יורדות. למעשה, בבורסה יש הרבה תנודתיות ומשברים כלכליים שמושפעים מגורמים שונים כמו למשל מגיפת הקורונה. במצבים אלו לכולנו תוך זמן קצר יכול להימחק חלק משמעותי משווי תיק ההשקעות שלנו. כשאנחנו נתקלים במצבים אלה , זה זמן אידיאלי לכולנו לשקול הזדמנויות כלכליות נוספות.

איך כדאי לנו לבצע שורט על מניה

  1. כדאי לכולנו לסחור באמצעות ברוקר שהוא חבר בבורסות הרלוונטיות. לדוגמא כשמדובר במסחר בוולסטריט, כדאי לסחור דרך ברוקר זר, כדוגמת טריידסטיישן.
  2. כמשקיעים אם אנחנו רוצים לעשות שורט על מניה, נלחץ על כפתור ייעודי במערכת המסחר הרלוונטית. הגוף דרכו אנחנו מבצעים את השורט, ישאיל לנו בצורה אוטומטית חלק מהמניות, כדי שנוכל למכור בחסר.
שורט סקוויז
  1. לאחר המכירה בחסר, אנחנו חייבים לברוקר ממנו השאלנו את המניות, את אותה כמות המניות ששאלנו. הרווח או ההפסד על המניה יהיה תלוי במחיר שהיה ביום בו החלטנו לעשות שורט על המניה.
  2. אם מחיר המניה עולה אחרי ביצוע עסקה, אנחנו נפסיד. הסיבה לכך היא, שאנחנו נצטרך לשלם סכום גבוה יותר על קניית המניות והחזרתן מאשר המחיר ההתחלתי שהיה למניה. אם מחיר המניה ירד אחרי שביצענו את העסקה, נצטרך לשלם סכום נמוך יותר מהמחיר הראשוני של המניה ולכן נרוויח.

המניות ששאלנו מהמשקיע ימכרו במועד כלשהו עתידי ובזמן שהמשקיע רואה לנכון שיש לסגור את הפוזיציה על מנת להיות ריווחי. מכירת מניות בחסר מתבססת על האמונה של המשקיע והתקווה שמחירי המניות ירדו וכך הוא יוכל לקנות אותן במחיר נמוך יותר. בשונה ממכירת שורט, ישנה קניית לונג. בפוזיציית לונג, המשקיע קונה מניות מתוך אמונה שמחיר המניות יעלה ולחברה ממנה הוא קונה את המניות ימשיכו להיות תוצאות טובות.

הסכם בין ברוקר לשואל בשורט

כאשר אנחנו כמשקיעים מעוניינים לבצע שורט על מניה ולשאול מניות מהברוקר, עמלת ההשאלה ידועה מראש ונקבעת על ידי הברוקר

בהשאלה הברוקר יגדיר מהם סכומי הביטחונות שאנחנו כשואלים נדרשים להעמיד לצורך ביצוע העיסקה. בסופו של דבר, מדובר בעסקה עם סיכון גבוה עבורנו, כי ההפסד בשורט הוא בלתי מוגבל ולכן הברוקר מחייב אותנו לעמוד בכל הביטחונות לאורך כל תקופת ההשאלה.

רשימת השורטים הקיימים

בכל שבוע, הבורסה לניירות ערך מקבלת מחברי הבורסה רשימה עדכנית של שורטים אותם היא מפרסמת עבורנו כציבור המשקיעים בבורסה (ניתן ללמוד ולבצע שורט סקוויז). זהו מידע חשוב במיוחד משום שכך אנחנו יכולים להבין ולדעת מה חושבים הסוחרים ,למעשה אנחנו יכולים להסתכל על 2 פרמטרים חשובים:

הראשון הוא מה היא כמות השורטים הפתוחים בשוק. אותם שורטים שנפתחו לא על ידי בעלי עניין כמובן, כי להם אסור לפתוח שורט על המניה שלהם.

השני הוא מה השינוי בפוזיציות של בעלי העניין, האם הם הקטינו או הגדילו את גודל הפוזיציה שלהם. לדוגמא: הקטנת פוזיציה מאוד דומה באופיה לפתיחת שורט, משום שהפעולה של הקטנת פוזיציה נובעת מהציפיה לכך שהמניה עלולה לרדת.

לרובנו כמשקיעים פשוטים, מכירה בחסר על תעודת סל, היא כנראה הדרך הטובה ביותר לבצע מכירה בשורט סקוויז. רובנו כמשקיעים בבורסה, לא מנתחים ניירות ערך ספציפים. רובנו נדע לתת את המידע על מצב השוק הנוכחי – והאם המניות במחיר סביר או מחיר מלא.

לכן, כשאנחנו עושים שורט דרך תעודות סל, זאת אומרת שמישהו אחר כבר עשה את העבודה בשבילנו, הכין את פלטפורמת השורט ולכן לא נצטרך לשלם דמי השאלה ונוכל להיכנס באלגנטיות לעמדה של מכירה בשוק ההון.

כשאנחנו סוחרים דרך תעודות סל, אין לנו צורך לבדוק האם יש מניות ספציפיות שכדאי לשאול. בנוסף, אין לנו צורך להיעזר בברוקר לצורך בדיקת זמינות המניה לשורט. פשוט קונים תעודת סל שהיא למעשה מחקה בצורה הופכית את ביצועי המדד שעליו היא עוקבת.

שורט סקוויז

רובנו כסוחרים קטנים שמזהים מגמה צפויה לירידה בשווקים, בגלל וירוס או מלחמה בין רוסיה לאוקראינה, מחליטים שזו הזדמנות להרוויח על ידי כניסה לפוזיציית שורט. כניסה לפוזיציית שורט, לעיתים מחייבת אותנו כמשקיעים להעמיד בטחונות גדולים לברוקר. הסיבה לכך, היות והברוקר יוצר הלוואה של מניות לאותו סוחר מסוחר אחר או מגוף נוסף.

כמות ההלוואות הללו נרשמות אצל הברוקר וכל חבר בורסה (ברוקר) בארה"ב מחויב לדווח ב- 15 לכל חודש על כמות המניות שנמכרו בשורט. נתון זה מפורסם אחרי 8 ימי עסקים ונקרא Short Float. נתון זה מתאר את אחוז המניות שהן בשורט מסך כל המניות בשוק.

הגופים עם הכיסים הגדולים, הרואים כמויות גדולות של ביצועי שורטים, מבינים שיש הרבה לקוחות קטנים שאפשר להוציא מהשוק בהפסד ולהרוויח עליהם כסף.
הגופים הגדולים יוצרים מצב של עלייה בשווי המניה (מה שגורם ללקוחות בשורט הפסדים) הגורמת לשורטיסטים או להעמיד עוד בטחונות לברוקר ולספוג את ההפסד ולקוות שהמחיר ירד או לקנות את המניה במחיר גבוהה ולסגור את הפוזיציה ולקבע את ההפסד.

הלקוחות הקטנים ללא הכיסים העמוקים, בשלב מסוים לא מסוגלים להעמיד יותר בטחונות לברוקר ומפסידים כתוצאה מהמהלך.

מי מרוויח מתופעת השורט סקוויז?

אנחנו יכולים לראות שמי שמרוויח מכל המהלך הינם הגופים עם הכיסים הגדולים. מהלך כזה נקרא בבורסה שורט סקוויז והוא גורם להפסדים ניכרים ללקוחות קטנים. לאחרונה, ראינו תופעה חדשה שבה השורט סקוויז יכול גם לעבוד גם לכיוון השני , לטובת המשקיעים הקטנים, כמו בדוגמא של מניית GameStop, אשר נקנתה בצורה אגרסיבית על ידי משקיעים קטנים מקבוצת רדיט וגרמו לעליה כל כך אגרסיבית במניה, שאילצה קרנות גידור גדולות לצאת מהשורטים שלהם בהפסדים משמעותיים .

לסיכום

על מנת שנוכל לבצע מכירה בשורט, אנחנו צריכים לסחור במניות דרך הפלטפורמה המתאימה ביותר. כשאנחנו בוחרים לסחור דרך פלטפורמת המסחר של חברת טריידסטיישן, אתם בוחרים בפלטפורמה שעומדת בראש כלי המסחר ומדדי המערכות בתקופה של 14 שנים רצופות. הפלטפורמה נותנת למשקיעים בה את החוזים העתידיים, והאופציות המתקדמות ביותר בעולם.

שורט סקוויז
דילוג לתוכן

    פתיחת חשבון

    מאשר קבלת חומר פרסומי ושיווקי מחברת עלית פלטפורמס בעמ ו/או או כל צד ג מטעמן ו/או או הקשור אליהן