שלושה מיתוסים על מסחר בשוק ההון
הגופים הגדולים המנהלים תיקים פיננסים, יודעים שחשוב לשמור על ערך הכסף בתחום מסחר בשוק ההון. על מנת לעשות את זה, הדבר הטוב ביותר, זה להשקיע את הכסף בצורה חכמה במסחר בשוק ההון. לביצוע הדבר, ננתץ 3 מיתוסים שרווחים בשוק ההון על מנת שנוכל למקסם את יכולות המסחר שלנו ולנהל את חשבון ההשקעות שלנו לא פחות טוב ממומחי ההשקעות. לאחר ניפוץ 3 המיתוסים, חשוב שתבינו מהם 5 הפרמטרים החשובים בשוק ההון ואיזה פרמטר חשוב אנחנו כסוחרים עצמאים בד"כ שוכחים לבדוק ואיך נוכל למצוא הזדמנויות לתיק ההשקעות שלנו.
יתוס ראשון: כדי לנהל כסף, צריך להיות מומחה בתחום מסחר בשוק ההון.
מובילי הדעה בענף השירותים הפיננסים רוצים שנאמין, שכדי לנהל כסף צריכים להיות מומחים בתחום מסחר בשוק ההון. הם חושבים שאנחנו לא יכולים לעשות זאת לבד, וזאת על מנת להרוויח מכם מיליארדים מעמלות ומאגרות.
רשת האינטרנט שינתה הכל. הכלים שעלו פעם 50 אלף דולר לשנה זמינים כעת בפחות משני דולר ליום והם גוזלים רק דקות מועטות ביום ולא 50 שעות בשבוע. כלי האינטרנט כיום, מדויקים יותר, מעודכנים יותר וקלים יותר ליישום מכל מה שהיה למנהלי הקרנות רק לפני שנים מועטות. נוכל לראות זאת למשל, בלינק זה.
אין צורך לטרוח לשאול את סוכן הבורסה, המתכנן/היועץ הפיננסי, רואה החשבון או את מנהל הקרן שלנו אם אנחנו צריכים לעשות זאת בכוחות עצמנו. הרי אנחנו יודעים מה סביר להניח שהם יגידו לנו: "הרי זה מה שאני עושה בשבילך, אז אתה לא צריך לדאוג". למעשה, אנחנו כן צריכים לדאוג, והרבה. זה הכסף שלנו, ואנחנו האנשים היחידים שבאמת אכפת להם מה יקרה לכסף שלנו.
איך מתמודדים עם מגבלת הזמן לניהול הכסף
לרובינו אין אפילו 5 שעות בשבוע כדי להשקיע בניהול הכספים או תיק השקעות. יש לנו ילדים שצריך לגדל, חיים שצריך לחיות ועבודה שכבר גוזלת מאיתנו יותר זמן ממה שיש לנו. רובינו איננו רוצים להיות מרותקים למעקב אחר הבורסה, או להיות סוחרי יום קדחתניים. אנחנו בסך הכל מחפשים משהו שנשקיע בו ושישיג לנו תשואות משמעותיות. זאת, בלי שנסתכן בהפסד כסף ובלי צורך להקדיש לזה הרבה זמן. בעצם, לרוב אנחנו רוצים השקעה במסחר בשוק ההון שתיתן צמיחה ללא השקעת זמן ומשאבים רבה.
על מנת לעשות זאת, אנחנו צריכים להשקיע בעסק עם וודאות וזאת על ידי קניית עסק טוב במחיר אטרקטיבי. עסק טוב הוא עסק שיש לו משמעות מבחינתנו. משמעות גם מבחינה ערכית וגם שאנחנו מבינים אותו במידה מספקת כדי לרצות להיות הבעלים הבלעדיים של העסק. בנוסף, חייב להיות לעסק חומת מגן שתגן על העסק והנהלה טובה. דבר חשוב נוסף, שניתן יהיה לקנות אותו עם שולי ביטחון גדולים מאוד של כמעט חצי מחיר. זאת אפילו שאנו מעריכים שמדובר בעסק עם גורם אי ודאות נמוך.
מיתוס שני: אינכם יכולים להכות את השוק בתחום של מסחר בשוק ההון.
נכון ש- 96 אחוזים מכל מנהלי קרנות הנאמנות לא הצליחו להכות את השוק בעשרים השנים האחרונות. אבל אנחנו לא מנהלי קרן נאמנות ולא ישפטו אותנו לפי ההצלחה שלנו להכות את השוק. המיומנות הפיננסית שלנו תקבע לפי השאלה אם נחיה בניחותא כשנהיה בני 70. בנוסף, אם נוכל להבטיח לעצמנו ביטחון פיננסי בגיל השלישי. אנחנו לא צריכים לדאוג לשאלה אם הצלחנו להכות את השוק.
לשאלה אם הצלחתם להכות את השוק.
המיתוס שאי אפשר להכות את השוק הובא לעולם בשנות השבעים. הוא הוצע, על ידי כמה אנשים ובניהם פרופ' ברטון מלכיאל מאוניברסיטת פרינסטון. פרופ' ברטון, עשה מחקרים שנועדו להוכיח כי איש אינו יכול להכות את השוק. הוא השפיע על דור שלם של פרופסורים בבתי ספר למנהל עסקים, שתמכו במה שנודע לימים כ"תיאורית השוק היעיל". תיאוריה זו גורסת שהשווקים הם בד"כ שווקים יעילים – כלומר, הם מתמחרים דברים לפי שווים.
הירידות והעליות נגרמות על ידי משקיעים רציונליים המגיבים מיידית על האירועים העלולים להשפיע על השקעותיהם. לפי תיאורית השוק היעיל, כל מה שידוע על חברה, נכלל מיידית במחיר המניות שלה. במילים אחרות, מחיר המניה בכל זמן נתון שווה לערכה של החברה.
אך עובדתית, יש אנשים המכים את השוק במשך תקופות ארוכות כמו שאומרים, גרהם ובאפט, כבר שמונים שנה.
האם תיאורית השוק היעיל נכונה?
פרופ' מלכיאל רואיין, אחרי המפולת שהייתה בין שנת 2000 ל – 2003, והחל לסגת מהתיאוריה שלו. הנסיגה החלה, כאשר כמה עסקים מצטיינים ראו ששווי המניות ותיק ההשקעות שלהם צונח ב – 90 אחוזים. לבסוף, פרופ' מלכיאל הודה ש: "השוק יעיל בדרך כלל … אבל מפעם לפעם הוא משתגע". באפט תמיד מתלוצץ ואומר שהוא מקווה שבתי הספר למנהל עסקים ימשיכו להוציא מבין כותליהם מנהלי קרנות המאמינים בתיאורית השוק היעיל. במצב זה, בשוק יהיו הרבה מנהלי קרנות בעלי דעות מוטעות שהוא יוכל לקנות מהם עסקים כשהם ידרשו עבורם מחירים זולים. במקרה זה, הוא יוכל גם למכור להם כשהם יהיו מוכנים לשלם מחירים גבוהים מידיי.
מיתוס שלישי: הדרך הטובה ביותר למזער את הסיכונים היא לגוון את הרכב התיק ולהחזיק (לטווח הארוך).
לגוון ולהחזיק. כל אחד חושב שהוא יודע שזו הדרך הבטוחה ביותר להשקיע בשוק המניות, נכון? אבל הרי כולם ידעו פעם שכדור הארץ הוא שטוח. העניין הוא שתיק מניות ותיק השקעות מגוון לטווח ארוך היה משיג תשואה אפס למשל 37 שנה – מ 1905 עד 1942. תשואה אפס גם במשך 18 שנה מ- 1965 עד 1983, ובין השנים 2000 עד 2005. שישים שנה מתוך מאה. אך אם אנחנו יודעים להשקיע, כפי שציינו בהתחלה, ויודעים כיצד למצוא חברה טובה במחיר מושך אזי לא נגוון את כספינו בין 50 מניות או בין קרנות נאמנות מדדיות. נקנה כשהגופים הגדולים, מנהלי קרנות הנאמנות השולטים בשוק מפחדים ונמכור כשהם יהיו להוטים.
מי שולט וקובע את מחירי המניות?
יותר משמונים אחוז מהכסף שמושקע בתחום מסחר בשוק ההון, מושקע על ידי מנהלי קרנות (קרנות פנסיה, קרנות בנקאיות, קרנות ביטוח, וקרנות נאמנות) ולכן הם למעשה השוק. מנהלי הקרנות שולטים במחירי כל המניות בשוק, אבל הם אינם יכולים לצאת בקלות כשהם רוצים. לעומת זאת, אנחנו יכולים להיכנס לשוק או לצאת ממנו בתוך שניות.
מה יקרה אם איזה אירוע יגרום להוצאת כספים מתחום המסחר בשוק ההון? כשקרנות הנאמנות יורדות בערכן, המשקיעים מגיבים בהוצאת כספים מהירה יותר מהקרנות, מה שבסופו של דבר גורם לשוק לצנוח בנפילה החופשית.
האירוניה היא שגם אם – בתיאוריה – השקעה לטווח ארוך בקרן נאמנות מגוונת מקטינה את הסיכונים, בפועל אסטרטגית השקעות כזאת מגדילה את הסיכונים. במסחר בשוק ההון אין דבר כזה שנקרא "תיק השקעות מאוזן" שיקטין את החשיפה לסיכוני שוק ההון, לא חשוב כלל עד כמה צועקים את התיזה הזו אנשי המכירות של ענף השירותים הפיננסים. אם השוק של המסחר בשוק ההון ייפול, מנהלי הקרנות המשחקים במשחקים האלה עלולים למצוא את עצמם כשהם מסדרים מחדש את עצמם על סיפון הטיטניק מול קרחון.
אם אתם חושבים שבכלכלה המודרנית לא יכול להתרחש אסון בשוק המניות, כדאי שתשקלו שוב, למשל, מה יקרה בטווח הארוך אם כספם של ה"ביבי בומרס" שגרם לעליות בשוק יתחיל לצאת ממנו. זה קרה לא מזמן ביפן, שם איבד שוק המניות המקומי 85 אחוז מערכו בין 1992 ל – 2002 ועדין לא התאושש. ה"בומרס" ביפן יותר קשישים מאלה שבאמריקה בעשר שנים בערך. אם השוק האמריקני יפסיד 85 אחוז מערכו, מדד הדאו ג'ונס יעמוד על 1500. זה קרה בשנות השלושים, זה יכול לקרות שוב.
מה המטרה?
המטרה שלנו צריכה להיות, מציאת חברות טובות ויציבות, קניית המניות שלהן במחירים אטרקטיבים באמת, ואחר כך למסחר בשוק ההון לעשות את שלו, כלומר שבסופו של דבר השוק יתמחר את העסקים האלה לפי ערכם בצורה נכונה, בתוך שבועות, שנים או חודשים מעטים נהיה עשירים הרבה יותר מכפי שאנו כיום.
זה מה שאמורים לעשות, אבל כדי לעשות זאת, צריכים לחדול להיות משקיעים שמאמינים למיתוסים של המסחר בשוק ההון, כל ענף השירותים הפיננסים מנצל את כולנו בגלל חוסר הידע, מומלץ להתחיל להיות משקיעים נבונים, שבמקום להיות טרף לאחרים מערימים על הטורפים. כדי להתחיל להבין במסחר בשוק ההון מומלץ להיכנס לאתר.
מכשירים פיננסים מרכזיים עבור מסחר בשוק ההון
מניות
מניה היא היחידה הבסיסית המקנה לנו חלק/אחוז בבעלות של חברה ציבורית. התעודה מקנה לנו הבעלים, אחוז בחברה באופן יחסי בהתאם למספר המניות המונפקות. התעודות הללו נסחרות בבורסה בצורה מקוונת, וניתנות לרכישה על ידינו לביצוע השקעות בשוק ההון. אנחנו כבעלי מניות רשאים להשתתף באסיפות כלליות ולהצביע בנוגע למדיניות החברה.
אופציות
מטרתה העיקרית של האופציה היא לשמש עבורינו בטוחה מפני שינויים וזעזועים בלתי צפויים וכן כמרכיב הגנתי בתיק ההשקעות מפני ירידות שערים או ירידות חדות. כתב אופציה הוא נייר ערך המוקצב בזמן, המאפשר לנו המחזיקים בנייר ערך לרכוש את המניה בתוספת מחיר ידוע מראש עד למועד פקיעתה. אנחנו המחזיקים בכתב האופציה יכולים להחליט אם לממש את האופציה או למכור את כתב האופציה לפני פקיעתה.
אגרות חוב
אגרת חוב, או בקיצור אגח, היא תעודה המאשרת קיום של חוב בין משקיע כמונו לחברה ציבורית. התעודה מהווה התחייבות של מנפיק אגרת החוב לפרוע אותה ולשלם את הריבית בגינה למשקיעים כמונו. החוב ניתן להעברה מאיתנו כמשקיעים למשקיע אחר באמצעות מסחר מקוון. החברה תשלם קופונים ואת החזר ההלוואה למשקיע כמונו אשר מחזיק בתעודה בהתאם לתנאים שנקבעו מראש על ידי החברה. העלאות ריבית או הורדות ריבית יכולות לשנות את מחיר האג"ח או התשואה על האג"ח בכל תקופת המסחר עד לתאריך פקיעת האג"ח. העלאות ריבית או הורדות ריבית אינן משנות את התחייבות של המנפיק לנו בתאריך פקיעת האג"ח.
קרנות נאמנות
קרן נאמנות זוהי קרן מנוהלת, שבדומה לתעודות סל משקיעה במגוון תחומים ומדדים. חברת ניהול השקעות עם מוצרים מובנים. כל משקיע כמונו יכול לבחור במכשיר השקעה מובנה המתאים לו בהתאם לרמת הסיכון בה בחר. ברמת הסיכון הכוונה רמת החשיפה שאנחנו רוצים למניות או מטבע זר. ניתן לבחור במוצרים המשקיעים בחו"ל, בישראל, באגרות חוב וכו'. המוצרים נחלקים לשניים: השקעה אקטיבית והשקעה פסיבית. השקעה אקטיבית, הינה השקעה בו מנהל ההשקעות של קרן מסוימת מנסה להשיג לנו תשואה עודפת על פני מדד הייחוס. השקעה פאסיבית, כלומר קרן מחקה, שמטרתה לחקות באופן מושלם ככל שניתן את הביצועים של מדד הייחוס. קרן הנאמנות אינה נסחרת באופן רציף אלא פעם אחת ביום. לכן, הוראות לקרן מסוימת ניתן לשדר עד השעה הייעודה שלה שזה בדרך כלל עד השעה 16:00 בכל יום, או 15:00 כשמדובר בימי ראשון.
חוזים עתידיים
חוזה עתידי, הוא סוג של נייר ערך המעניק לסוחר את הזכות לקנות או למכור מוצר במחיר קבוע ביום מסוים בעתיד. המוצר הזה הוא בדרך כלל סחורה כמו זהב, תירס, נפט גולמי, אג"ח, מטבעות בינלאומיים או מדדי מניות מרכזיים בשוק, כגון: S&P 500 שנסחר בוול סטרייט. החוזים העתידיים נקראים נגזרים משום שהמחירים שלהם נקבעים ע"פ מחירי מוצר אחר. במקרה זה, בהתאם למחירים של שווקי המסחר המיידים (שווקים שבהם התמורה היא מיידית).
תעודות סל
זוהי תעודת התחייבות הנסחרת באופן רציף, בדומה למניה. התעודה מאפשרת למשקיע לעקוב אחר נכס בסיס, כמו סל מניות, מדדי אגרות חוב, סחורות וכו'. חברת ניהול השקעות של מוצרים פאסיביים, מחקי מדד, שבו הן מושקעות במדוייק ובצורה פסיבית ללא שיקול דעת של מנהל הקרן. מטרתם להשיג ככל שניתן את אותם הביצועים של מדד מסוים אחריו התעודה עוקבת. תעודות הסל סחירות באופן רציף בדומה למניות ולרוב ייגבו דמי ניהול נמוכים יותר מאשר קרן הנאמנות. בדומה לקרנות הנאמנות, גם תעודות הסל מגוונות מאד ומשקיעות בארץ, בחו"ל, במט"ח וכו'.
TradeStation – מערכת למסחר בשוק ההון
השתמשו במערכת – ElitePlatforms למידע על מסחר במניות. לעוד מאמרים אפשר לקרוא בבלוג על מסחר בשוק ההון, מאמר מקיף על מניית פייסבוק meta, מניית פייבר ועוד…
תקבלו נתונים בזמן אמת מהבורסות הגדולות בארה"ב, כמו גם את היכולת לייבא ידנית את נתוני השוק המקומיים והקנייניים שלך.
התקדמו ל-פלטפורמת TradeStation