מה זה קרן כספית והאם כדאי להשקיע בה?

אם אתם מחפשים השקעה בסיכון נמוך ואופק ההשקעה שלכם קצר, קרן כספית יכולה להיות מוצר שיתאים לצרכים שלכם. עם עליית הריבית בישראל הפכו הקרנות הכספיות לפופולריות במיוחד, וחשוב לדעת שישנם מוצרים דומים בשווקים מחוץ לישראל. אז מהי בעצם קרן כספית ולמי היא מתאימה?

מהי קרן כספית?

קרן כספית היא קרן נאמנות ברמת סיכון נמוכה המשקיעה באפיקים סולידיים לטווח קצר מאוד. מטרתה להוות חלופה למכשירי חיסכון בסיכון נמוך כמו פיקדון בנקאי. בהתאם לכך, קרן כספית משקיעה באפיקים כמו מלווה קצר מועד (מק"ם), פיקדונות בנקאיים, אג"ח בדירוג גבוה בפדיון קצר, מזומנים ועוד.

בשוק בישראל קיימות כ-50 קרנות כספיות המנהלות נכסים בהיקף שעולה על מיליארד שקלים. נתונים אלה נכונים לסוף שנת 2024 והם משתנים בהתאם לסביבה הכלכלית (הריבית, בעיקר) שמשפיעה על הביקוש למוצר זה. כאשר הריבית המרכזית במשק גבוהה, קרנות כספיות עשויות להשיא תשואה נאה בסיכון נמוך.

המאפיינים העיקריים של קרן כספית

קרן כספית היא בעלת המאפיינים המרכזיים הבאים:

  1. נזילות גבוהה וסיכון נמוך – מדובר במוצר סחיר וניתן לממש את ההשקעה במרבית המקרים תוך יום אחד. הסיכון, כאמור, הוא נמוך, ונגזר מסוג המוצרים אליהם קרנות כספיות חשופות.
  2. דמי ניהול – להבדיל מקרנות נאמנות המשקיעות במניות, קרנות כספיות מאופיינות בדמי ניהול נמוכים שברוב המקרים מגיעים למקסימום של 0.25%.
  3. מיסוי – בקרן כספית המיסוי הוא ריאלי ובשיעור של 25% מהרווחים בניכוי האינפלציה. הקרנות מאפשרות את דחיית המס והוא מחושב רק בעת מימוש ההשקעה.

במרבית המקרים, כאשר מדברים על קרן כספית מתכוון לקרן שהיא גם שקלית, אך עם זאת ישנן גם קרנות כספיות החשופות למט"ח – דולר אמריקאי או אירו.

השקעה בקרן כספית – יתרונות, חסרונות ואיך ניתן להשקיע

כמו כל דבר בחיים גם לקרן כספית יש יתרונות וחסרונות וחשוב לבחון אותם בהקשר הנכון. קרן כספית מהווה חלופה להשקעות בסיכון נמוך ובעיקר, כאמור, לפיקדון הבנקאי.
ביחס לפיקדון הבנקאי ניתן לציין את היתרונות הבאים:

  1. פוטנציאל התשואה בקרן כספית הוא גבוה יותר ביחס לפיקדון הבנקאי.
  2. בניגוד לפיקדון הבנקאי, קרן כספית היא נזילה וההשקעה בה אינה תחומה בתנאים כמו פרק זמן מינימלי שחריגה ממנו תגרור אובדן תשואה או אף קנסות במקרים מסוימים.

ומצד שני, ביחס לפיקדון בנקאי, ישנם שני חסרונות עיקריים:

  1. בשונה מהפיקדון בבנק קרן כספית כוללת עמלות ודמי ניהול.
  2. על אף שמדובר בקרן בסיכון נמוך היא חשופה לנכסים שעלולים להתברר כמסוכנים יותר ביחס לסיכון של קריסת הבנק בו מנוהל הפיקדון.

בנוסף לכך, חשוב לציין את שתי הנקודות הבאות המושפעות מתנאי השוק ויכולות להיות חיסרון או יתרון:

  1. קרן כספית רגישה לשינויים בסביבת הריבית, לעומת פיקדונות מסוימים בתנאים של ריבית קבועה.
  2. המיסוי בקרן כספית הוא 25% ריאלי ואילו בפיקדונות הבנקאיים הוא 15% נומינלי. מה יותר משתלם? תלוי בשיעור האינפלציה.

איך קונים קרן כספית? את אלו שנסחרות בבורסה בתל אביב קונים בדיוק כמו כל נכס סחיר אחר. לכל קרן יש מספר זיהוי משלה וניתן לרכוש אותה במסגרת המסחר הרציף ודרך הברוקר חבר הבורסה. עם זאת, לקרן כספית יש חלופות ומיד נתאר אותן.

חלופות להשקעה בקרן כספית

תחת ההנחה שאנו מחפשים אחר מוצרים בסיכון נמוך, ניתן לציין את החלופות הבאות להשקעה בקרן כספית:

  1. פיקדון בנקאי – מטבע הדברים הוא החלופה העיקרית והיחידה שאיננה סחירה בשוקי ההון.
  2. אג"ח ממשלתי קצר מועד ונכסים אחרים בסיכון נמוך – הלכה למעשה ניתן להשקיע ישירות בסוגי הנכסים אליהם חשופות הקרנות הכספיות.
  3. מק"מ – מלווה קצר מועד הוא אגרת חוב ממשלתית לטווח קצר עד שנה אחת.

חשוב לציין כי ישנן גם אלטרנטיבות להשקעה בבורסות אחרות בעולם. אחת החלופות המרכזיות להשקעות בסיכון נמוך הן אגרות חוב ממשלתיות קצרות מועד של ממשלת ארה"ב, למשל. ככל שאורך חיי האגרת קצר יותר, כך, על הנייר, הסיכון נמוך יותר. בהקשר זה, אחד המוצרים הפופולריים בשוק האמריקאי הוא אגרות חוב ממשלתיות אולטרה קצרות (Ultra short bonds), שנכון לתחילת 2025, חילקו תשואה נאה של כמעט 5%.

מסחר בבורסה עם טריידסטיישן

אפשרויות התשואה של קרן כספית הן יפות, אך ניתן להרוויח אפילו יותר באמצעות השקעה בשוק ההון של ארה"ב. במערכת המסחר של טריידסטיישן תוכלו לקבל גישה לשווקים בכל העולם ולהשקיע במוצרי בסיכון נמוך בחשיפה מטבעית. היתרון הגדול הוא שניתן לאתר את המוצרים האופטימליים ולהנות מתשואות נאות בסיכון נמוך מבלי להיות תלויים רק בתנאים הכלכליים בישראל.

קרן כספית

דילוג לתוכן

    פתיחת חשבון

    מאשר קבלת חומר פרסומי ושיווקי מחברת עלית פלטפורמס בעמ ו/או או כל צד ג מטעמן ו/או או הקשור אליהן