מה זה מכפיל הון (P/B) ואיך להשתמש בו?

מכפיל הון הוא אחד המדדים השכיחים להערכת שווי של חברות והוא מהווה אינדיקטור חשוב במסגרת קבלת ההחלטות אצל משקיעים בשוקי ההון. אם אתם סוחרים במניות של חברות, מכפיל הון יכול לסייע לכם להבין האם חברה מסוימת נסחרת בחסר לעומת ההון העצמי שלה, מה שיכול להצביע על הזדמנות השקעה ופוטנציאל תשואה נאה.

מה זה מכפיל הון (P/B)

חברות שנסחרות בבורסה הן ציבוריות ומפרסמות באופן תקופתי את הדוחות הכספיים והמאזנים הפיננסיים שלהן. מכפיל הון – Price-to-Book Ratio – מודד את היחס שבין שווי השוק של החברה לבין ההון העצמי כפי שהוא מפורסם בדוחות הכספיים שלה.

באמצעות חישוב של מכפיל ההון משקיעים יכולים להבין כיצד השוק מתמחר את הנכסים של החברה בהשוואה לשווי הרשום שלהם בספרים. ככלל, כאשר ה-P/B מצביע על תמחור גבוה של נכסי החברה ביחס לשווי המאזני, המשמעות היא שהמשקיעים בשוק אופטימיים לגבי הביצועים העתידיים של החברה. כאשר מכפיל הון הוא נמוך ומצביע על תמחור חסר, חשוב להבין את מכלול הסיבות והנסיבות כדי לקבוע האם מדובר בעיוות שוק במחיר המניה, מה שיכול להוות הזדמנות השקעה, או בחברה שביצועיה העסקיים נמצאים בסיכון.

איך מחשבים מכפיל הון

חישוב של P/B Ratio הוא פשוט ומהיר. על מנת לחשב אותו נדרש לחלק את שווי השוק של החברה בהון העצמי שלה. כך זה נראה:

מכפיל הון

שווי השוק של החברה הוא המחיר הנוכחי למניה כפול מספר המניות הקיימות. ההון העצמי של החברה הוא ההפרש בין סך הנכסים לסך ההתחייבויות, כי שמופיע בדוחות הכספיים של החברה.

לדוגמה, במקרה של שווי שוק של 100,000,000 דולר והון עצמי של 200,000,000 דולר, מכפיל ההון הנוכחי הוא 0.5. כיצד נדע אם מדובר במכפיל הון נמוך? במקרה זה נדרש להשוות את התוצאה המתקבלת ביחס לחברות אחרות באותו התחום. בסקטור התשתיות (Utilities) למשל, נכון לסוף שנת 2023, מכפיל ההון הממוצע בוול-סטריט, נקבע על 1.93. לכן, P/B של 0.5 הוא נמוך משמעותית ומחייב בדיקות נוספות על מנת לקבוע האם מדובר בעיוות מחיר או בסיבות פונדמנטליות שבגינן השוק מתמחר את החברה בחסר ביחס לנכסיה.

היתרונות של מכפיל הון

חישוב P/B Ratio הוא פשוט ומהיר וזהו אחד היתרונות הגדולים שלו. הוא מתאים במיוחד לחברות בענפים מורכבים מבחינה חשבונאיות כמו הבנקים וחברות אחרות בתחום הפיננסיים, אך לא רק. השימוש במכפיל הון מאפשר להשוות בקלות בין חברות מאותו הענף או התחום ולזהות עיוותי מחיר בבורסות השונות שעשויים להצביע על הזדמנות השקעה בחברה נתונה במחיר נמוך. כמו כן, ניתן לעשות בו שימוש במסגרת סינון וסריקת מניות ולייעל את תהליך מחקר ההשקעות שלכם.

מכפיל הון 1 – אינדיקטור חשוב, מכפיל הון נמוך – לבדוק ולהיזהר

כאשר מכפיל ההון של חברה הוא 1, המשמעות היא שהשוק מתמחר את שווי החברה בהתאם לשווי הנכסים שלה. כלומר, ללא פרמיה על ההון העצמי אך גם לא בחסר. בהתאם לכך, P/B Ratio של 1 הוא מדד לניטרליות באשר לביצועי החברה ומצבה הנתון.

כאשר ה-P/B נמוך מ-1 חשוב לבדוק לעמוק את הסיבות האפשריות לכך על מנת לקבוע אם מדבר רק בעיוות מחיר והזדמנות השקעה או בבעיות אמיתיות בחברה. מכפיל נמוך מ-1 מגלם ציפיות שליליות מצד המשקיעים בשוק לגבי הביצועים העתידיים של החברה – בעיות תפעוליות, סיכוני תחרות, סיכוני מאקרו שעלולים להשפיע יתרה על פעילותה העסקית של החברה ועוד.

חשוב לוודא את עדכניות הנתונים בספרים של החברות ולהימנע מהשקעה על סמך מכפיל הון נמוך על בסיס נתוני הון עצמי שאינם מעודכנים לתקופת ההשקעה. שינויים קיצוניים בשוק יכולים להתרחש בתקופה שבין פרסום הדוחות של החברה והם יכולים להשפיע על התמחור של נכסיה באופן משמעותי. בכל מקרה, חשוב להמשיך ולחקור ולעשות שימוש באינדיקטורים נוספים כדי להיות בטוחים שמדובר בתמחור חסר שמהווה הזדמנות השקעה.

מסחר במניות בשוק ההון עם טריידסטיישן

מכפיל הון הוא כלי מרכזי בהערכת שווי של חברות ובחינת הזדמנויות השקעה ביחד עם מכפיל רווח אינדיקטור RSI ועוד. הוא פשוט לחישוב וניתן להשוות באמצעותו חברות שפעילותן העסקיות דומה. במערכת המסחר המתקדמת של טריידסטיישן תוכלו בקלות לסנן מניות על בסיס פרמטרים כמו P/B Ratio ולקבל גישה למידע פיננסי וחשבונאי עדכני על מנת להעמיק בחישובים ובמחקר, לשלב בחינה של מכפילי ההון יחד עם פרמטרים נוספים אחרים ולקבל החלטות השקעה מושכלות.

דילוג לתוכן

    פתיחת חשבון

    מאשר קבלת חומר פרסומי ושיווקי מחברת עלית פלטפורמס בעמ ו/או או כל צד ג מטעמן ו/או או הקשור אליהן