אינפלציה – שלוש כלכלות עם שלושה כיוונים שונים: סין, ארה"ב ואירופה

אינפלציה – שלוש כלכלות עם שלושה כיוונים שונים: סין, ארה"ב ואירופה

אינפלציה - שלוש כלכלות עם שלושה כיוונים שונים: סין, ארה"ב ואירופה

המגיפה, האינפלציה והתגובה השונה של כל מדינה אליה, בתוספת משבר אנרגיה שנגרם ממלחמה, העלו את שלושת הכלכלות הגדולות ביותר על מסלולים נפרדים (סין, ארה"ב ואירופה).

אז בעוד שארה"ב נראית כרגע כמי שמתכוננת להיכנס למיטה עם בקבוק מים חמים, נראה שסין יוצאת סוף סוף מתרדמת הסגרים ואילו אירופה מרגישה אביבית ביחס לתחזיות שפורסמו לפני מספר חודשים.

אינפלציה
מניית עליבבא, גרף יומי מאת TradingView
מ

ה קורה עם האינפלציה בסין?

סין פתחה את השנה עם זיקוקים. שוקי המניות הסיניים נכנסו לשנת 2023 ברעש דיי גדול. אחרי שנת 2022 סוערת במיוחד שכללה שני משברים עיקריים, כאשר האחד קשור למגיפה ותוצאותיה והשני קשור למגזר הנכסים השקוע בחובות שלה, נראה ששוק המניות של סין סוף סוף מצליח להחזיר לעצמו את הברק.

ויש סיבה טובה לכך. כידוע, ממשל סין הקל לאחרונה על מדיניות האפס קוביד והתחיל להתמקד מחדש בצמיחה ובטיפול באינפלציה. הממשלה נתנה יד למגזר הנכסים שמאד מתקשה על ידי תמיכה פיננסית והלוואות לאנשים עם חובות כבדים ולפחות לכאורה, היא גם ריככה את העמדה הקשוחה שהייתה לה בנוגע לרגולציות העסקיות.

לא נוכל להתעלם מהעובדה שהיא גם השיקה חוקי וירוס חדשים שסוף סוף נותנים לתושבים אוויר ומאפשרים להם תנועה חופשית יותר, מה שאומר גם הוצאות באופן חופשי יותר. וכל זה אומר במילה אחת…צמיחה והשפעתה על האינפלציה.

הגישה הזו בהחלט גרמה לקריאות שמחה מחרישות אוזניים מהכיוון של תעשיית הטכנולוגיה, כי התעשייה הזו הושפעה באופן מיוחד מכל ה"מבצעים" הממשלתיים המתנגחים של סין בשנתיים האחרונות. רק תסתכלו על Ant Group, הבקשה שלה לגייס 1.5 מיליארד דולר עבור יחידת הצרכנות שלה אושרה ממש לאחרונה על ידי הרגולטורים.

מעבר לכך שזה משקף גישה רכה יותר, זה גם מה שגרם לזינוק של 13% במניות של עליבאבא (סימול: BABA). ומהלכים כאלה גם יכולים להסביר למה מדד MSCI China התחיל למעשה את השנה בצורה הטובה ביותר מאז 2009.

אז בכל מה שקשור לסין, יש ציפייה להתאוששות כלכלית משמעותית שאמורה לבוא לידי ביטוי  בביקוש בתחום הצרכנות בתחומי שונים כולל פנאי, רכב ועוד, משהו שדומה לפריחה שראינו לאחר עידן הסגרים בארה"ב, אירופה ועוד.

אגב, סין נמצאת בעמדה ייחודית כי היא לא סובלת מאינפלציה גבוהה, הכלכלה שלה מתאוששת, וכאמור, קובעי המדיניות שלה פועלים כדי להקל על התנאים. אמנם היא לא חסינה מפני ההשפעות של מיתון עולמי אפשרי, אבל היא פחות חשופה למה שקורה ברחבי העולם ובהתחשב בכל האתגרים העומדים בפני אזורים אחרים, יש לה סיכוי טוב לעמוד בקשיים אפשריים.

מה עם אינפלציה בארה"ב וכלכלתה?

דברים לא הולכים כל כך טוב עבור ארה"ב כרגע שעדיין נלחמת בהורדת האינפלציה.

כשארה"ב עדיין בתוך האינפלציה (6.5%), יותר ויותר אמריקאים ממעמד הביניים נאבקים כדי להצליח להסתדר.

דו"ח מספטמבר של משרד התקציבים של הקונגרס מצביע על כך שלמרות שגידול השכר של מעמד הביניים הוא יחסית גבוה מבחינה היסטורית, הוא עדיין לא עומד בקצב העלייה של יוקר המחיה, מה שמקשה עליהם לשמור על רמת החיים שהם רגילים אליו.

יותר מכך, הם גם לא מתאימים עצמם ואת ההוצאות שלהם. כלומר, גם עכשיו באינפלציה גבוהה, כשהמחירים עולים באופן משמעותי, ההוצאות של הצרכנים בארה"ב לא השתנו משמעותית. וכדי לעמוד בהוצאות, הם  מכניסים יד לתוך החסכונות שלהם, מצמצמים את היתרות בכרטיסי האשראי. מה שמשאיר אותם פגיעים יותר מבחינה כלכלית במקרה של זעזוע כלכלי.

גם החברות האמריקאיות מראות סימפטומים לא מעודדים. נוכל לפרוס דוגמאות רבות אך נתמקד כרגע בכמה מהענקיות האמריקאיות כמו ExxonMobil שלאחרונה איבדה את מקומה ברשימה האקסקלוסיבית, כאשר Tencent שהיא כידוע טיטאן המשחקים של סין, חזרה לרשימה כאחת מעשר החברות הכי שוות בעולם. זה משהו שהשאיר את ענקית הנפט על הספסל לצד חברות נוספות שירדו מגדולתן כמו טסלה ומטא.

אם כן, העתיד המיידי לא נראה מזהיר: אנו רואים קיצוצי משרות בחברות רבות כמו אמזון ו-Salesforce שלקחו לאחרונה צעדי פיטורי עובדים עקב האטה בביקושים, ואם כל זה לא מספיק, הפרוטוקולים מפגישת הפדרל ריזרב האחרונה מראים שהריבית עשויה להישאר גבוהה יותר מהצפוי ולהשפיע על האינפלציה. לא בדיוק מתכון ל"הצלחה ארגונית"…

אינפלציה
מחירי הגז באירופה ירדו. TTF גרף מאת TradingView

אחרונה חביבה, אירופה והאינפלציה בה

רק לפני כמה חודשים, "חוזי עתידות" בדמות כלכלנים קודרים חזו תקופה ארוכה של כאב לאירופה. אך היה זה גולדמן זאקס שפתח את 2023 דווקא עם מבט שטוף שמש, ואמר שאולי הדברים לא יהיו כל כך קודרים למרות הכל.

בגולדמן זאקס חושבים שהשילוב של ירידת מחירי הגז וסין שנפתחה מחדש יעניקו לאירופה את קרש הקפיצה הדרוש, ויעזרו לאזור להתחמק ממיתון ולהצמיח את הכלכלה שלה השנה ב-0.6%.

אז נכון שהעלאות הריבית של הבנק המרכזי באירופה יימשכו לזמן מה וישפיעו על האינפלציה, אבל לפחות יש אור בקצה המנהרה של האזור. אם גולדמן צודק, אירופה יכולה לסיים את השנה טוב יחסית לתחזיות קודמות.

נוסיף שמכל ההפתעות של 2022, אחת בולטת במיוחד: מחירי הדלק באירופה סיימו את השנה נמוכים ממה שהיו לפני שפרצה המלחמה. ואם אירופה אכן תצליח להימנע ממיתון, זו תהיה תפנית נהדרת, גם למשקיעים ולמסחר בבורסה.

נציין שגם שוקי המניות באירופה מסתדרים בסדר גמור. FTSE 100 של בריטניה, למשל, מפלרטט עם שיא כל הזמנים. (מדד מניות של 100 החברות הרשומות בבורסה של לונדון עם שווי השוק הגבוה ביותר).

בנוסף, החורף נמצא בשיאו באירופה כעת, אך השנה הוא מרגיש מעט אביבי, לפחות מבחינה מנטלית. השימוש בגז והמחירים נמצאים בירידה בעקבות מזג האוויר הפחות קר מהרגיל באירופה, מה שבהחלט מקל מעט על הדאגות שהיו לגבי המחסור בחורף זה, ולכן גם מקל על האירופאים את נטל העלויות על משקי הבית.

נסיים עם האינפלציה בבריטניה

אפילו שם אפשר למצוא כמה נקודות אור: האינפלציה של חודש דצמבר הייתה מעט יותר נמוכה מזו של נובמבר, ובנק אוף אנגליה מאמין שיתכן והמגמה הזו כאן כדי להישאר. הבנק המרכזי אף רמז שהעלאות הריבית של שנה שעברה עשויות להאט בקרוב למקום נוח יותר.

אין בכתוב כל המלצה לקניה/מכירה/החזקה של ניירות הערך המוזכרים בכתבה. ככלל, חובה על הקורא לנקוט בגישה ביקורתית ולעשות מחקר עצמאי בהתייחס לכל רעיון השקעה שהוא.

הצטרף אלינו היום ותהנה מפלטפורמת מסחר במניות הטובה בעולם.

0 – דמי ניהול.
0 – דמי החזקה.
0 – דמי טיפול בדיבידנד.

רק 1 סנט למניה, מינימום $1 לעסקה.

גילוי נאות: מאמר זה מיועד למטרות חינוכיות בלבד. אף אחת מהדוגמאות לא צריכה להיחשב כהמלצות מסחר.

דילוג לתוכן

    פתיחת חשבון

    מאשר קבלת חומר פרסומי ושיווקי מחברת עלית פלטפורמס בעמ ו/או או כל צד ג מטעמן ו/או או הקשור אליהן